Занаятчийската камара в Пловдив открива уникална изложба в Дома на културата

  • от PlovdivTime
  • 13:16, 18.04.2023

Регионална занаятчийска камара кани пловдивчани и гости на града на изложбата „Визия, разказ, докосване“ - едно уникално пътешествие през времето, в което ще видим богатството на българските традиции и изкуство на забраждането. Откриването е утре - 19 април, от 18.00 часа в Дома на културата „Борис Христов“. 

Куратор на изложбата е майстор Стоян Маринов Стоянов. В демонстрациите на забраждането ще участват красивите танцьорки от фолклорен ансамбъл “Тракия”.

Фотоизложбата „Визия, разказ, докосване“ – една разказана приказка, представя богатата история и значението на забрадките и техните уникални символи. Забрадките са важна част от българската култура и традиции и ни дават представа за уменията на майсторите, които са работили по изработката им. Традициите и красотата на забраждането и съхранените до днес автентични аксесоари от различните етнографски региони, оживяват във фотографски образ, благодарение на талантливия екип на фотостудио „Тотем“ и на очарователните момичета от  ФА „Тракия“ – Пловдив.

Регионална занаятчийска камара – Пловдив благодари на екипа на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО в България за безценната подкрепа за създаването и представянето на фотоизложбата и съпътстващия я двуезичен каталог.

Проектът „Занаятите - наследство и бъдеще“ на РЗК - Пловдив се финансира по програма „Възстановяване и развитие на частните културни организации“ и се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.