За седма поредна година в Пловдив: Представиха годишен календар с автентични народни носии

  • от PlovdivTime
  • 17:35, 08.12.2023

За седма поредна година в Пловдив се проведе  изложба на автентични народни носии от годишния календар “Девойко, Мари хубава”. Домакин на събитието е пловдивският Етнографския музей, който го посреща всяка година.

лизо 150 автентични носии събрани в снимки е само част от архива на фондация “Живите български корени”.  Петър Петров е основател на идеята българските традиционни дрехи да се запечатват в годишен календар. Зад изграждането му стоят над 11 хиляди километри из България и милиони срещи с колекционери, коментира Петров.

„Голямата сложност е да сме сигурни, че всеки един детайл, който поставим е верен от етнографска и от етноложка гледна точка и вярно отразява обективната действителност от исторически поглед.  Ние основахме нашата фондация в Разлог, защото Разлог е един от градовете, в които смея да твърдя, че традициите са живи в буквалния смисъл на думата”. Това коментира пред репортер на TrafficNews Петров.

Той разказа, че основава фондацията с надеждата, че малките деца има какво да научат за народните автентични носии, които представляват всеки район на страната.

Една от колекционерите, които взеха участие бе Таня Кирова. По професия тя е финансов анализатор, но носиите, които събира над 7 години, са другата част от живота й.

„Трудно е да намериш съхранена носия. В повечето случаи откривам носии, които са много често са изядени дори от мишки и имат огромни дупки. Има много добри реставратори в България, с които ги връщаме към живота. Най-много носии имам от плевенско, ловешко, врачанско, монтанско, видинско”, споделя колекционерката.

Според уредника на музея- Грозделин Георгиева, народната носия носи важен код за културата и произхода на българите. Георгиева работи в Етнографския музей - Пловдив вече 16 години.

Всъщност отвън хората ни търсят, издирват и когато дойде японска група и я видиш, че влезе, купила си е носии и се е облякла в носии и е горда, че е в България, ти си казваш- ние слепци ли сме? Наистина трябва да се стараем да всячески да го популиаризирам, разказа още Георгиева.