За първи път: „Седмица на мозайките в Пловдив 2021“ представя 12 великолепни обекта в града под тепетата

  • от PlovdivTime
  • 19:43, 20.07.2021

От 4 до 24 октомври в града под тепетата започва „Седмица на мозайките в Пловдив 2021“. Седмицата на мозайката в Пловдив е пилотен проект на Фондация „Балканско наследство“, който има за цел да популяризира мозайките и да привлече общественото внимание към тяхното запазване, бъдеще и въздействие. Чрез създаването на тур на мозайките ще бъдат представени два различни сегмента от мозаечното наследство на града - древните подови мозайки от Филипопол (3 - 4 век сл. Хр.), чийто брой се е увеличил значително след откриването и консервацията на мозаечните подове на Епископска базилика (2015-2020 г.) и модерните фасадни мозайки на Пловдив, изпълнени през 70-те и 80-те години на миналия век, предимно по фасадите на обществени сгради.

Новосъздаденият тур на мозайките ще бъде представен на интернет страница, предлагаща основна текстова и визуална информация за мозайките, онлайн карта и упътвания до всеки от 12-те обекта. Това са:

Малката базилика (посетителски център): мозаечен под от първата половина на V век и мозаечен под на баптистерий от VI век

Епископската базилика на Филипопол (посетителски център): мозаечни подове, построени на етапи между средата на IV и началото на VI век

Сграда на Централна поща (интериор): мозайка „Пощенски гълъби“ от Георги Божилов-Слона, 1977 г.

Бившият Партиен дом (фасада): мозайка от Йоан Левиев и архитект Владимир Рангелов, 1969-1970

Антична жилищна сграда "Ейрене" / Културен център "Тракарт": мозаечни подове, построени между средата на IV и средата на V век

Подлез до Баня Старинна (Чифте баня): мозаечни пана от Йоан Левиев, 1970-те

Читалище "Алеко Константинов" (фасада): мозайка от Вълчан Петров, 1980-те

Регионален археологически музей Пловдив: фрагменти от мозаечните подове на сградата на Нарцис (3 век) и Античната синагога (4 век), мозайка с птици (3 век)

Централна сграда на Международния панаир - Пловдив (фасада): мозайка "Меркурий" от Христо Стефанов и Валентин Старчев, 1987 г.

Кръговото движение до Международния панаир - Пловдив: мозайка "Юрий Гагарин" от Йоан Левиев, 1970 г.

Блок № 18 до Старото кметство на район "Тракия" (фасада): мозайка от Трифон Неделчев, Маргарита Томова и Сашо Балдев, 1980-те

Поликлиниката на район "Тракия" (водно съоръжение пред главната фасада): мозайка от Трифон Неделчев и Маргарита Томова, 1980-те

Турът на мозайките ще бъде представен на пловдивчани и гостите на града чрез изложба на открито посредством винилови панели с визуално и текстово съдържение на български и английски.  Изложбата ще бъде открита на 4 октомври (понеделник) от 17:00 ч. и ще продължи до 24 октомври 2021 г. 

Историята, техниката и технологията на мозайките ще бъдат предмет на публична лекция в Епископската базилика на Филипопол на 4 октомври (понеделник), 18.00 - 20.00 ч.; като лекцията ще открие Седмицата на мозайката в Пловдив.

На 9 и 10 октомври се планира двудневна безплатна програма за обучение за до десет екскурзоводи от Пловдив, която ще включва както лекционен курс, така и демонстрационна обиколка на всички мозайки.

Седмицата на мозайката в Пловдив 2021 е проект на Фондация „Балканско наследство“, подкрепен от Община Пловдив и включен в Културния календар на града за 2021 година.