За Деня на будителите: Историческият музей показва скафандъра на космонавта Александър Александров

  • от PlovdivTime
  • 11:43, 20.10.2022

Изложба „Отвъд притеглянето на Земята“ ще бъде открита на 1 ноември от 18 часа в Зала „Съединение” на Историческия музей. Събитието е по повод Деня на народните будители и е съвместна инициатива с Исторически музей – Омуртаг. В изложбата ще бъде изложен скафандърът на втория български космонавт Александър Александров, макет на изкуствен орбитален спътник и още интересни фото и документални материали, отразяващи любопитни моменти  от космическата история на България. Изложбата може да бъде видяна до 30 януари.

По повод Деня на будителите отворени за посещение ще бъдат всички експозиции на Пловдивския исторически музей:

Експозиция „Съединение на България от 1885 г.“

Мемориалната експозиция „Съединение на България от 1885 г.” е разположена на пл. „Съединение” № 1 в сградата, която е строена за Областното събрание на Източна Румелия. Между 9 и 18 часа посетителите ще могат да разгледат постоянната ни експозиция, която представя борбата на южнобългарите срещу решенията на Берлинския конгрес, развитието на Източна Румелия, подготовката, осъществяването и военната защита на Съединението, както и двете музейни изложби: „Пловдив по пътя към модерния свят“ и „Девети пехотен пловдивски полк във войните за национално обединение“.

Експозиция „Българско Възраждане”

Експозицията е разположена в къщата на търговеца Димитър Георгиади на ул „Цанко Лавренов” № 1 в архитектурно-историческия резерват Старинен Пловдив. Тя е посветена на борбата на българите за новобългарска просвета, самостоятелна църква и национална независимост, както и на стопанското развитие на Пловдив и етническото многообразие под тепетата в края на XVIII и началото на XIX век. На 1 ноември  2022 г. експозицията ще приема посетители между 9 и 18 часа.

Експозицията „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век”

Експозицията е разположена в дома на основателя на модерното българско книгоиздаване Христо Груев Данов на ул. „Митрополит Паисий“ №2 в Старинен Пловдив. Тя проследява издателската дейност на Христо Г. Данов, Драган Манчов и други изтъкнати книжовници и просветни дейци. Експозицията отразява ролята на Пловдив, като център на българската просвета и култура през през втората половина на XIX и началото на XX век. На 1 ноември  2022 г. експозицията ще приема посетители между 9 и 18 часа.

Музеен център за съвременна история

Експозицията се намира на ул. „Ангел Букорещлиев” №14 на Данов хълм. Там е подредена постоянната музейна изложба „Душата на японската кукла”, плод на дългогодишното сътрудничество на Регионален исторически музей – Пловдив и Японската агенция за доброволци в чужбина /JICA/. На 1 ноември  2022 г. центърът ще приема посетители между 9 и 18 часа.