За 14 февруари: Четат любовните писма на Найден Геров в Историческия музей

  • от Мария Луцова
  • 12:03, 01.02.2024

Откъси от любовните писма, които са си писали Найден Геров и съпругата му Мария, ще звучат на връх 14 февруари от 18 часа в зала "Съединение" на Историческия музей. Двамата са водели кореспонденцията си на френски, а за превода им на български се е погрижила Надежда Баева.

Историческият музей може да се похвали с богата колекция от картички и писма на известни и не толкова известни личности от минали времена. Пазени във фондовете на музея, те напомнят за света преди удобствата и бързината на електронните съобщения днес. В Деня на влюбените ще бъде представена и изложбата "Любов в пощенски плик".

С откриването ѝ, Историческият музей ще представи и новите експозиционни витрини и резултата от редица ремонтни дейности, извършени по проект на община Пловдив BGCULTURE-1.001-0016 "Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места", финансиран от ФМ на ЕИП, в който са включени общо 7 културни институции - Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека "Иван Вазов" и ОИ "Старинен Пловдив".

Още две интересни предстоящи събития ще предложи музеят през февруари и март - на 15 февруари проф. Вера Бонева новата си книга за Васил Левски с документи от Османския архив,  а през март ще можем да видим в изложба проекта за реставрация на паметника на Бузлуджа.