Внесоха за съгласуване проекта за Античния форум на Филипопол - Изток и Юг

  • от PlovdivTime
  • 16:27, 19.07.2022

Комплексният проект за Античния форум на Филипопол - Изток и Юг бе внесен днес повторно за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство. Заявлението от името на заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов в НИНКН е придружено от два кашона с пълната документация.

Припомняме, че с писмо от НИНКН бяха дадени препоръки и предписания за отстраняване от проекта при първото му внасяне за разглеждане. По тази причина се наложи да бъде доработен от проектантите от „В и Р Инженеринг“ ООД,  и днес той бе входиран отново, а всички предписания за изпълнени.

Очаква се в срок до 4 месеца (според чл. 84, ал.1 и ал.2 от ЗКН) проектът да бъде съгласуван, но е възможно това да се случи и по-рано, тъй като експертите от Института са запознати вече с него.

След съгласуването се очаква Общински съвет–Пловдив, по предложение на кмета Здравко Димитров, да гласува средствата, за да стартира процедурата по ЗОП. След като проектът бъде съгласуван, администрацията отново ще организира публично представяне пред пловдивчани, както бе представен идейният проект миналата година. Това се случи на открито в близост до форум Изток – юг, с участието на целия екип архитекти, инженери, реставратори, археолози, представители на Община Пловдив и район "Централен".

С изпълнението на проекта за обект: „Античен форум на Филипопол - изток и юг. Благоустрояване, консервация, реставрация и социализация в УПИ II- 521.1646, археология, общ. дейности, паркинг, част от ПИ с ИД 56784.521.1435, част от ПИ с ИД 56784.521.1382 и част от УПИ III- площад и общ. дейности с ИД 56784.521.1449, кв. 125 по плана на ЦГЧ, гр. Пловдив.", на практика пл. „Централен” ще бъде завършен в цялост и ще разкрие пълната си красота и нова визия. 

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Вадят и описват всички оригинални архитектурни елементи на Античен форум на Филипопол - Изток и ЮгС помощта на ОП „Чистота“ и в момента се извършва изрязване на храстите и почистване на терена

 

3D възстановки, прожекции на филми и много зеленина в реставрираните Форум Юг и ИзтокКолеги, бъдете по-лаконични в пространствената изява за нещо, за което имаме само графична представа - може изкуствени колони, но не и гора, призова арх. Румяна Пройкова