Велики понеделник е - първият ден от Страстната седмица

  • от PlovdivTime
  • 07:31, 18.04.2022

Велики понеделник е - първият ден от Страстната седмица, който църквата почита с ритуали преди Възкресение Христово. В 8 часа ще бъде отслужена Преждеосвещена св. Литургия в митрополитския храм "Св. Марина".  Вечерта от 19 часа  е молитвата Последование на Жениха. Нарича се страстна, защото на старобългарски "страст" означава "страдание".

На Велики понеделник евангелистите разказват как Божият син влязъл в Йерусалимския храм и го намерил пълен пълен с търговци. Обхванат от свещен гняв, той прекатурил масите им, а тях самите изгонил, защото храмът е дом за молитва, а не тържище, разказва Православието.бг.

Във Велики понеделник църквата прославя св. патриарх Йосиф - син на св. патриарх Яков и предобраз на Иисус Христос. Йосиф бил продаден от своите братя на пътуващи за Египет търговци. Там, в чуждата нему страна, той преминал през множество страдания, но фараонът го направил втори по власт и положение в цялото царство (Бит 41:38-46). Подобно на Йосиф Господ Иисус Христос бил предаден от евреите на езичниците, бил измъчван и страдал заради човешките грехове.