Велики петък е! Скърбим за разпването на Христос!

  • от PlovdivTime
  • 07:01, 22.04.2022

Разпети петък е - денят, в който е разпнат Исус Христос, ден на душевно пречистване. Днес не се работи. На този ден Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, а на входа е поставен огромен камък и стража.

Вярващите отбелязват деня със специален ритуал – ходят на църква и минават три пъти под масата за здраве. Така почитат саможертвата на Исус, защото “изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове е принесен в жертва за греховете на цялото човечество”.

На утринната служба се четат дванадесет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (страданията – от църковнославянски) на Исус Христос. „Царски часове” започва в 8 часа в митрополитския храм „Света Марина”. От 9 часа е ритуалът с изнасянето на светата Плащеница. Минаването под нея е символично погребване на човешките грехове, които Христос изкупува със смъртта си. Затова през целия ден хората минават за опрощение и за здраве. Богословите обясняват, че всъщност минаването под издигнатото място всъщност е израз на преклонението, смирението и скръбта на вярващите пред гроба на Христос, но също така и на благодарност за изкуплението, което им е дарил. Вечерта отново в митрополитския храм ще бъде отслужено опело Христово.

На Велики петък не се прави нищо - разрешено е само да се рисуват боядисаните вече яйца.