Велика събота е - възпоменание на телесното погребение на Исус Христос

  • от PlovdivTime
  • 07:26, 23.04.2022

Велика събота е - ден, в който църквата възпоменава телесното погребение на Исус Христос. По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалче от Голгота. При погребението на Иисуса присъствали Мария Магдалина, майка на Яков и Йосиф.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предрекъл възкресението Си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат Тялото на Иисуса, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали (Мат. 27:57-66; Иоан. 19:39-42), пише Православието.бг.

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Положен вече в гроба, духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново за нас райските двери. Това ще се случи на другия ден - в неделята, наречена с най-краткото име - Великден.

В 8 часа в митрополитския храм "Св. Марина" и всички църкви на Пловдив ще бъде отслужена Вечерня със св. Василиева литургия. От 23 часа ще бъде отслужена Пасхална Утреня.  В полунощ ще бъде отслужена Пасхална Света Литургия.