Възстановиха бронзовия венец на паметника на Захарий Стоянов в Дондуковата градина

  • от PlovdivTime
  • 15:35, 16.07.2021
Веселин Ламбрев изработи липсващия бронзов венец на паметника на Захарий Стоянов в Дондуковата градина. След мозайките на Йоан Левиев, които грейнаха в подлеза на баня "Старинна", вече е възстановен и паметникът на големия български революционер, общественик и писател в Дондуковата градина, който липсваше от няколко години. Автор на паметника е покойният скулптор проф. Димитър Бойков.
 
По инициатива на заместник-кмета Пламен Панов и със съгласието на наследника на проф. Бойков и носител на авторските права - Любен Бойков, отдел „Култура, археология и културно наследство“ възложи на Ламбрев изработката на липсващия венец на паметника. От вчера той вече е поставен, като по този начин е възстановен оригиналният вид на творбата.
 
 
„Всяка година в Деня на Съединението и Празник на Пловдив – 6 септември, част от официалната програма включва поднасяне на венци и цветя на паметника на Захарий Стоянов. Тази година това ще се случи отново, като паметникът в прослава на българския революционер, политик, журналист, учител и автор на романа “Записки по българските въстания” вече ще е в пълния си блясък. Това е само малка стъпка в подкрепа на предстоящата реконструкция на парковото пространство“, коментира заместник-кметът Пламен Панов.
 
Припомняме, че район „Централен“ има готов проект и строително разрешение за реконструкцията на Дондуковата градина, който включва поставянето на нови настилки и зеленина, както и подмяна на част от съществуващата растителност. Планира се паркът да бъде свързан с Природонаучния музей, да бъде изграден нов фонтан, да се обновят чешмите и детската площадка.
 
„Реализацията на проекта за Дондуковата градина се очаква с нетърпение от пловдивчани. Сигурен съм, че след финализирането му първата градина в Пловдив, създадена след Освобождението и благоустроена от известния Люсиен Шевалас, ще стане отново любимо място на пловдивчани“, коментира кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.
 
Дондуковата градина е първата градска градина в Пловдив с представителни и обществени функции. Създадена е след Освобождението през 1878 год. от прочутия Люсиен Шевалас. Главен вдъхновител и разпоредител за оформянето и е генерал-губернатора княз Дондуков-Корсаков, на когото е кръстена. Градината е първата обществена зелена площ, която се урежда в центъра на града, необходима за неговото изявяване и представителност. Поради особената значимост на първата градска градина за озеленяването на Пловдив тя е обявена за паметник на българската градинско–паркова култура. В нея се намират Природонаучният музей на Пловдив и Ритуалният дом, паметниците на Иван Вазов и Захарий Стоянов.