Възстановчици на Второто Българско царство и Късната античност посрещат пловдивчани на Главната

  • от PlovdivTime
  • 14:17, 16.06.2023

 

Три лагера разпъват биваци във Форума на Филипопол и пространствата до Голямата базилика и Централна поща от днес в рамките на „Жив Филипопол”. Участниците в проекта ще разказват истории и ще демонстрират детайли от бита във Второто българско царство и Късната античност.

Атрактивно ще бъде и участието на огненото и светлинно шоу  "Палячи“ на 16 юни от 20 часа до Римския стадион. Основният фокус на трупата е съчетаването на исторически сюжети и събития с модерното изпълнителско изкуство с огън, светлини, спец ефекти, хореография и театър.

Проект „Жив Филипопол“, който ще се случи на 16 и 17 юни, има за цел да разгърне културно-историческия потенциал на Пловдив. Градът да бъде „съживен“ и превърнат в атракция както за любителите  участници, така и за зрители и туристи. В рамките на проектните събития Пловдив ще привлече разнообразна аудитория от национален и интернационален мащаб, което ще повлияе благотворно върху туризма и икономиката. Големите публични събития се предвиждат за Форум на Филипопол, Голяма базилика и пространството до Централна поща. В проекта се включват  няколко трупи - "Чигот", "Дукс Антика" и "Мос Майорум Улпие Сердице".

Пловдивската публика ще се потопи и в изкуството на възстановките представянето  сръбската "Beli Orlovi" в рамките на модула "Жив Филипопол+", който обединява международното участие във форума.

Проектът "Жив Филипопол – портал за пътуване през времето" се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура", програма "Любителско творчество`2022", и фондация "Пловдив 2019". Организатор на събитието е Сдружение за исторически възстановки „Филипопол".