Възход на писмеността – акцентът в Международния ден на майчиния език

  • от PlovdivTime
  • 15:55, 18.02.2024

„Възход на писмеността“ е мотото, което Българско-турският литературен клуб в Пловдив избра, за да отбележи Международния ден на майчиния език, честван ежегодно на 21 февруари. Тази години събитията ще протекат в два поредни дни.

На 20 февруари от 14 часа в Народна библиотека „Иван Вазов“ ще се проведе кръгла маса, посветена на основната тема – „Възход на писмеността“. В научния форум със свои доклади и презентации ще се включат учени от БАН, СУ „Св. Климент Охридски“, Университет по библиотекознание и информационни технологии и Шуменски университет. Веднага след това ще бъде открита изложбата „Непознатите“ във фоайе „Изкуствотека“ на библиотеката. Пътуващият фотодокументален разказ представя фотографски и архивни материали, дело на учени изследователи, част от теренни проучвания и семейни снимки.

На 21 февруари от 17 часа художничката изследовател Антония Дуенде ще открие изложба „Глаголически следи“ в галерията на Общинския съвет. Освен за отличителните белези на графичното изобразяване, авторката ще сподели за сакралността и енергийността на тази стара писменост.

По повод Международния ден на майчиния език организаторите на събитието бяха обявили конкурс „Българската азбука – кирилицата“ в НХГ „Цанко Лавренов“. Над 30 творби, създадени от младите таланти, ще бъдат подредени в изложба.

Гостите на Деня на майчиния език ще могат да се включат в атрактивни калиграфски работилници - кирилица и латиница, японско шодо, ислямска хат или пък да се пробват да станат майстори на ебру (да рисуват върху вода). Техни ментори ще бъдат художникът Панайот Панайотов, Виктория Алексиева, Зафер Гюнал, Несрин Мюмюн и Синем Кюнгерю.

От 18 часа, отново във фоайето на Общинския съвет, започва и празничната акция „Пловдив пише“. Представителите на многобройните езици, на които се говори в хилядолетния Пловдив, ще напишат откъс от творба на едни от най-популярните и обичани разказвачи на приказки не само в Германия, но и по целия свят - Братя Вилхелм и Якоб Грим. 16 авторски екземпляра от техните „Детски и домашни приказки” с 86 истории, с бележки и коментари са обявени от ЮНЕСКО за част от документалното наследство на човечеството.

Клубът на консулите в Пловдив също ще се включи в събитието с послания към участниците. Един от акцентите на вечерта ще бъде прожекцията на документалния филм на Българско-турския литературен клуб „Езикът като ДНК“, който показва отношението на грузинския народ към тяхната писменост, която е и една от най-старите в света. Символ е Алфабетската кула, на която, под формата на ДНК спирала, са изобразени 33-те знака на грузинската азбука.

Събитията и в двата дни са част от Културния календар на Община Пловдив.