Във финалния проект: Без ограда на Небет тепе, светещи ленти вместо луни осветяват обекта

  • от Мария Луцова
  • 16:21, 13.04.2022

Бившият вече зам.-министър на културата Бойко Кадинов е подписал променения проект за Небет тепе. Документацията вече е в Пловдив и общината може да пристъпи към подписване на договори с археолози и реставратори, след като бъде изготвен план за работата на терен.

Припомняме, че официално стана ясно, че Националният институт за недвижимо културно наследство няма да съгласува проекта за Небет тепе с два подобекта в началото на тази година. В становището на експертите бяха изтъкнати редица пропуски, които трябва да бъдат отстранени, за да препоръча НИНКН на министъра на културата да го разпише. За проблемите около проекта PlovdivTime писа няколко месеца по-рано, но не последва реакция от страна на Общината, която е възложител. В началото на 2022 г. все пак процедурата бе задвижена и в април документите са парафирани от проф. Бойко Кадинов.

В актуализирания проект са отразени всички корекции, поискани от експертите от Националния институт за недвижимо културно наследство.  

Изпълнени са изискванията за консервация и реставрация без хипотеза, обзор и запазване на извършените до момента консервационно-реставрационни работи. Запазена е теренната характеристика и пейзажна специфика, благоустрояването е без намеса в дълбочина.

Частичните сондажи, заложени в проекта в зоната на източната стена, ще бъдат в процеса на изпълнение.

Редуцирана е значително обслужващата сграда.

Разкритите през 2016-2018 г.  структури са включени както в заснемането, така и в поректните консервационно-реставрационни мерки и намеси. Преработена е периодизацията.

Археологът София Христева е съгласувала проекта, с което е изпълнено и изискването на заданието за „обзор с доизясняване на периодизацията на всички елементи в комплекса”. Допълнени и описани са и спецификата на реставрацията на отделните зони според принадлежността им към определените исторически периоди. Описано е актуалното състояние на археологическите структури, изградените конструкции и съоръжения.

Изготвена е експертна оценка за съществуващата растителност и какво предвиждат да бъде отстранено. Според новото проектно решение ще има тревни площи, които ще служат като фон на археологията. По стръмните скатове в северната и западната част се предвижда използването на ниски храсти и почвопокривни видове.

Ще бъде създадена визуална връзка към площад „Шахбазян” чрез разреждадне на високата дървесна растителност. Покрай стълбищата и скалните масиви ще бъдат насадени вечно зелени широколистни и иглолистни храсти.

Обектът ще бъде осветен с дирижирано осветление и маршрут. Препоръката е тази част от проекта да бъде одобрена, след като бъде демонстрирана пред комисия със специалисти и експерти, определени от Министерството на културата.

Спорените осветителни тела – тип „Луна”, са подменени с осветителна лента. В заданието не е поставено изискване за ограда на Небет тепе и от Министерство на културата казват, че на този етап включването ѝ в проекта на този етап е недопустимо.  Охраната трябва да се осигури с видеонаблюдение.