Въстанието, което доведе до освобождението на Пловдив от османско иго

  • от Мария Луцова
  • 08:41, 16.01.2023

Тържественото отбелязване на 145-ата годишнина от Освобождението на Пловдив от османско владичество ще се състои на 16 януари 2023 г. в 11 часа с поклонение пред паметника на капитан Александър Бураго в Дондуковата градина. Слово ще произнесе Стоян Иванов – директор на Регионалния исторически музей в Пловдив . Водещ ще е Златко Павлов.

„Освобождението на Пловдив на 16 януари 1878 г. има няколко аспекта. Първият и по-важният е, че битката за Пловдив е един от последните епизоди от Руско-турската война. Тя е въпрос, който вече на 140 години е един от най-щекотливите въпроси в българската историография и българското общество. Щекотлив, защото ние сами сме си го направили такъв. Започвайки с въпроса защо не сме се освободили сами, минавайки през разделението на русофили и русофоби. Всяка една война и събитие си има предисловие, развитие и последствия. Когато говорим, че някой друг ни е освободил, трябва да имаме предвид, че освобождението на всички балкански държави е резултат от руско-турски войни. Така е със сърбите, влахите, Молдова.

За разлика от нас всички наши съседи са извеждали на преден план причината за войните, довели до освобожданието им. А причината е въстанието, надигането на самия народ, който заявява, че не иска да живее по стария начин в рамките на Османската империя.  Така сърбите посочват въстанието в началото 19 век, 1828-29-а е въстанието на гърците. Ние, българите, също можем да се гордеем, защото причината за Руско-турската война е Априлското въстание. Това въстание, тези около 30 000 жертви, гласът, който се надига в цяла Европа срещу насилието срещу българите, довеждат до Цариградската конференция, в която посланиците на великите сили, по инструкции на своите правителства, вземат решение за възстановяването на българската държава”, разказва историкът Стефан Шивачев, припомняйки важни факти от историята ни.