Въпреки решението на Министерски съвет: Общинският съвет даде Епископската базилика на ОИ “Старинен Пловдив“

  • от PlovdivTime
  • 11:21, 16.04.2021

Общинският съвет на Пловдив отхвърли решението на правителството да предостави за управление Епископската базилика на Археологическия музей. Местният парламент гласува отпуснатите със заповед на министъра на културата нови 20 щатни бройки да бъдат насочени не към РАМ, а към управление „Старинен Пловдив”.

Това се случи по време на обсъждането на точка жест от дневния ред „Утвърждаване на разходите за заплати по месеци в заведенията и дейностите по бюджета на Община Пловдив за 2021 г.”.

На микрофон зам.-кметът по „Финанси и стопански дейности” Величко Родопски оповести, че проектодокументът трябва да бъде допълнен с тези нови бройки служители, които да бъдат част от екипа на Археологическия музей.

Председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев обаче обяви, че те трябва да бъдат насочени към ОИ „Старинен Пловдив” с аргумент, че така институтът ще има възможността да изгради цялостна завършена визия за управление на обектите с мозаечното наследство.

Контрира го съветникът от „Демократична България” Веселина Александрова.  

„От така направеното предложение става ясно, че Министерство на културата отпуска 20 бройки на Археологическия музей. С новото предложение ние няма да се съобразим и с решението на правителството да прехвърли за управление обекта на РАМ. Припомням, че според чл. 12, ал. 6 на Закона за културното наследство, който гласи:  „Дейностите, свързани с опазване на недвижимите културни ценности по ал. 4, т. 1, както и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности се извършват в съответствие с изискванията на този закон от археологически или специализиран исторически музей със седалище на територията на съответната община, а в случай че няма такъв - от най-близкия регионален музей, като отношенията между музея и ведомството или общината се уреждат с договор”. Епископската базилика още не е във владение на „Старинен Пловдив”. Ние разполагаме с Археологически музей и това е институцията, която трябва да управлява обекта. В договора с държавата ние се задължаваме РАМ да се грижи за базиликата”, припомни Александрова.

Вместо да извади допълнителни аргументи обаче Йордан Илиев каза, че няма да влиза в полемика, защото общинските съветници от ГЕРБ имат визия, но няма да я споделя, за да не отегчава колегите.

Така се пристъпи към гласуване и напук на решението на своя лидер Бойко Борисов в качеството му на премиер, бащиците под тепетата вляха новите служители в щата на „Старинен Пловдив”.  26 гласуваха „за”, 3 – „против”, а 9 се въздържаха.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Министерство на културата: Епископската базилика трябва да се стопанисва от Археологическия музей според ЗКНЮристите се позовават на чл.12, ал. 6 от закона

Костадин Кисьов: Готови сме да управляваме Епископската базиликаТой припомни, че от самото начало екипът на Археологическия музей е бил част от процеса по разкриването на недвижимия паметник на културата

Изненада: Правителството реши не „Старинен Пловдив”, а Археологическият музей да управлява Епископската базиликаРешението е взето на днешното заседание на Министерския съвет

 

 

Kоментари

коментар
Алекс
10:22, 17.04.2021
Отговор

ОС казва на МС "вие никакви не сте! Кинтите от тоя кашон са за наш'те хора в Старинен Пловдив" И после к'во? Идва американския посланик да открива незаконния кашон!!!! Пък по медиите само ХВАЛЕБСТВИЯ ЗА ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ НАШИЯ ГРАД И ГРУБО НАРУШАВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ НА ДЪРЖАВАТА!!!!

коментар
Петров
14:57, 16.04.2021
Отговор

А говорим за спазване на законите.Браво чудесен пример.