Вълнуващата 175-годишна история на къщата “Куюмджиоглу“ разказва Етнографският музей

  • от PlovdivTime
  • 10:42, 09.09.2022

Изложба „Къща Куюмджиоглу – 175 години история“, посветена на кръглата годишнина от построяването на най-красивата и представителна къща в Стария град на Пловдив, ще бъде открита в Етнографския музей на 15 септември от 18 ч. Изложбата ще поведе публиката през историята на рода Куюмджиоглу, построяването на къщата, перипетиите и стихиите, на които е устояла, зараждането на идеята за Етнографски музей в Пловдив и нейното реализиране, до ден днешен.

Векове наред, та чак до Освобождението, големите пловдивски православни родове считат Трихълмието, или триъгълника между Джамбаз, Небет и Таксим тепе за най-престижно място за живеене. Куюмджиевият род не прави изключение. Началото е поставено от Константин, който заедно със синовете си идва в Пловдив от Кърк клисе (Лозенград). Той е бил майстор куюмджия (златар). Един от правнуците му е Аргир Куюмджиоглу – собственикът на Куюмджиевата къща, благодарение на когото днес се наслаждаваме на величието на къщата, в която е поместен Етнографския музей. Построена е през далечната 1847 г. от майстор Хаджи Георги Станчовски от родопското село Косово. Тя е типичен представител на пловдивската симетрична възрожденска къща, а специалистите я определят като връх на бароковата архитектура у нас. Със своите дърворезбовани тавани, множество прозорци, уникална трикобилична форма, тази сграда спира дъха на всеки, който я е зърнал, вече почти два века. На арх. Христо Пеев принадлежи сравнението: „Къщата на Аргир Куюмджиоглу (сега Етнографски музей) е интересна сграда, която като разперила криле голяма птица е кацнала върху старите зидове на градската крепостна стена.“

"Ако искате да разберете повече за първия собственик на къщата, какво се е случило с нея след Освобождението и кой е виновникът тя да бъде музей днес, заповядайте на 15 септември от 18 ч. в Етнографския музей на Пловдив", канят от екипа.

Изложбата е част от 11-ото издание на „Празници на Стария град“ и събитията, свързани с инициативата „Европейски дни на наследството“.

Тя ще бъде експонирана в музея до 31 октомври.