Вълнуваща “Пловдивска театрална хроника“ разказва за раждането на първата българска професионална трупа

  • от PlovdivTime
  • 13:47, 13.10.2022
 
Пловдивският театър кани публиката си на представянето на "Пловдивска театрална хроника" на Георги Миятев, събрала важна част от историята на трупата. Премиерата на книгата, чието подзаглавие е "Неиздавани спомени на един актьор за създаването и живота на първия български професионален театър, е на 14 октомври от 19 часа в Камерната зала на Драмата. Входът е свободен, но всеки, който има желание да присъства, трябва да си вземе покана от касата на театъра. Местата са ограничени. А за процеса на реализирането на този изключително важен за театралното изкуство в България проект, разказва един от двигателите му - драматургът Александър Секулов: 
 
"За всеки, свързан с историята на българския театър, от дълбините на архивната тишина изплува един мемоарен Левиатан - спомените на един актьор за създаването и живота на първия български професионален театър в продължение на 50 години. Лично аз не познавам по-детайлно, откровено, пълно с неподозирани подробности, снабдено с множество отзиви в тогавашната преса, издание, посветено на най-неизследваните години на българската театрална история. Единственото, с което ми идва да го сравня, е, все едно, да се открие книга за събития преди отразените в Библията.
 
 
Заглавието на книгата на Георги Миятев е и искрен поклон и пред друг страж на паметта на Пловдив - Никола Алваджиев, автор на неповторимата "Пловдивска хроника". Свидетел съм на чудовищната по сложността си работа, която откривателката Катерина Георгиева и редакторката Катя Янева извършиха повече от година, снабдявайки ръкописа с всички необходими исторически бележки.
 
Към това откритие се добавя събирането и издаването на Летописа на Пловдивския театър в над 1400 страници, съдържащ всички данни за постановките и творците, които са ги създали през всичките вече 141 години от съществуването му. Този крайъгълен камък на паметта се полага от уникалния театрален историк Никола Вандов, храбрата Катерина Георгиева и всеотдайния Божидар Тотев. Пловдив, Драматичен театър-Пловдив и историята на българския театър заслужават подобно усилие."
 
 
ЧЕТЕТЕ ОЩЕ: