В сърцето на Източните Родопи: Татул - светилището на Орфей

  • от PlovdivTime
  • 14:51, 26.09.2020

Източните Родопи са изключително величествени. В тях може да посетите няколко забележителни места като Татул, Перперикон, Дяволския мост край Ардино, меандрите на Арда и още. Днес ще ви представим светилището при село Татул, което се предполага, че е посветено на митичния тракийски певец Орфей. 

Село Татул се намира на 122 километра от Пловдив и на 27.5 км. от най-близкия областен град Кърджали. То е част от община Момчилград и се намира на територията на област Кърджали. След като влезете в началото на селото ще видите табела отдясно, която показва къде е светилището. Завивате и ще стигнете до паркинг, където оставяте колата си. Табели ще ви насочат къде трябва да продължите към светилището, което е на около 500 метра от паркинга. Минавате мостче и заплащате таксата, която е три лева за възрастни и един лев за ученици.

След това продължавате по специално направена пътека още няколко метра до самото светилище. На площадчето пред светилището има пейки, на които може да си почините. 

Скалното светилище в Татул е едно от най-известните в България. Представлява скала във формата на пирамида. В скалата са изсечени два саркофага, предполага са, че са били гробове. Оформени и са олтари, върху които са извършвани жертвоприношения. На територията на светилището се намира и кладенец. Според някои теории това може да е бил символичен гроб на Орфей. За първи път мястото е описано през 1933г. Археологическите проучвания на мястото стартират още от 60-те години на миналия век. Мащабни археологически проучвания се извършват от 2004. с ръководител проф. Николай Овчаров.

След като се качите на светилището пред вас ще се покаже величествена гледка на Източните Родопи, пише TrafficNews.

Предполага се, че светилището Татул е поне на 3000 години.

Светилището е изключително лесно достъпно и няма да ви се наложи да ходите на повече от километър от паркинга. Ако сте решили в един ден да посетите и Татул и Перперикон и бързате може да разгледате Татул за около час. 

За Орфей 

Орфей е легендарен тракийски певец от древногръцката митология обитавал земите на Източните Родопи. Той е основател на Орфизма и смятан за най-великия певец в древността. Легендите разкарват, че е сред аргонавтите, които осъществяват похода за Златното руно към Колхида. Известна е и легендата за неговата съпруга Евредика, която била ухапа от змия в деня на сватбата им. Орфей слязъл в Подземното царство на Хадес и го омагьосал с песните си. Хадес позволил Евредика да се върне, но при условие, че Орфей не поглежда Евредика докато не излязат от Подземното царство. Той не устоял и Евредика се върнала в Подземното царство. Тракийският певец бил убит от менадите, а тялото му било разкъсано и хвърлено в река Хеброс (сегашната Марица). Въпреки това главата на певеца продължавала да пее в реката. Паметник на Орфей се намира на входа на град Кърджали.