В Пловдив: Експерти помагат на собственици на сгради паметници на културата да изготвят проекти за реставрация

  • от Мария Луцова
  • 09:50, 30.12.2021

Експерти ще консултират безплатно и ще подпомагат собственици на сгради със защитен статут за изготвянето на проекти за консервация и реставрация. Това е най-новата инициатива на Община Пловдив, която ще стартира от 2022 г.

"Това е една идея, която имам от началото на мандата и през тази година работихме доста успешно, за да я реализираме. Първо Общински институт „Старинен Пловдив“ ще има доста повече правомощия и ще бъде, както ние го наричаме един „местен полицай“, когато става дума за опазването на културното наследство в Стария град", каза зам.-кметът Пламен Панов.

Той обясни, че основополагащата част от идеята е всъщност институтът да дофинансира идейни проекти за консервация и реставрация на фасадата на обекти, които са паметници на културата, частни.

"Идеята с дофинансирането е първо от една страна да подмогнем самите собственици на такива сгради, но и самият институт да има контрол върху дейностите, които се извършват по фасадите. Защото знаете, че цялостният ансамбъл трябва да бъде опазен и по този начин чрез тази форма на контрол „Старинен Пловдив” ще бъде доста по-ефективен при опазване на цялостния вид на архитектурния, на археологическия резерват", каза още Панов.

В момента програмата, която екипът на Община Пловдив и "Старинен Пловдив" е почти финализирана. Експертите проучват финално дали в нея не да бъдат включени и частни обекти, които се намират по Главната улица на Пловдив.

"Предвиждаме програмата да се кросфинансира - от една страна частично да се ползват приходите на “Старинен Пловдив”, а от друга – да получи средства и от общинския бюджет. С подкрепата на страна на общинския институт ние отправяме послание: „Посетете нашите обекти, купете си билет, за да можем ние да инвестираме част от тези средства в опазването на ансамбъла, а дай Боже и на Главната”. Колкото до финансирането от страна на общината, вероятно сумата ще бъде в размер на 120 000 лв.", каза още Пламен Панов.

Програмата предстои да бъде качена за обществено обсъждане през месец януари, защото от екипа на заместник-кмета по култура искат да чуят широката общественост и нейното мнение и евентуално след приематнето ѝ от ОбС, може би през месец февруари, ще бъде действаща.

"Това е програма, която е имиджова от гледна точка на правенето на политики. Защото по този начин с не много голямо финансиране на един идеен проект за консервация и реставрация на фасадата, ние ще гарантираме, че правилата за съгласуване на проекти през Националния институт за недвижимо културно наследство ще бъдат спазени и ще имаме един цялостно запазен ансамбъл, какъвто пловдивчани искат да виждат", завърши Пламен Панов.