Уникално Занаятчийско училище отваря врати в Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 16:04, 10.12.2020

Уникално по своя характер Занаятчийско училище ще отвори в Стария град, ако Министерството на културата одобри проект на дирекция „Култура, археология и културно наследство” и Занаятчийската камара в Пловдив. В продължение на шест месеца в школото, което има основна мисия да запази и популяризира българските традиции, ще се обучават деца от пловдивските училища.  Заниманията ще се случват в къщите на Улицата на занаятите „Стръмна”, както и в Бакаловата къща и галерия „Занаяти”.

Планирани са ежеседмични занимания в периода март-юни и септември-октомври.   Тогава ще бъдат формирани групи от 4 до 6 деца, според възможностите на работилниците, където ще се провежда обучението.

Отговорната мисия да запознаят възпитаниците си на тънкостите на занаята ще имат майсторите Васка Велкова (рисуване върху стъкло), Даниела Горалова (художествена керамика), Пенка Ставрева (кукли), Варта Торосян (пекарство), Славка Балджиева (художествени тъкани – вертикален стан), Спаска Георгакева (плъсти и иглонабиване), Галина Тодорова (писани яйца, художествена керамика), Костадин Деведжиев (художествена обработка на дърво и дърворезба), Елена Демирева (художествена обработка на дърво, варак),  Валентина Хубенова (национални кукли), Димитър Мирчев (ремонт на старинно оръжие), Тони Пранджева (художествена керамика, моделиране, мозайки), Елена Георгиева (иконопис), Иван тонев (гайтанджийство), Жулиета Георгиева                 (царевична шума), Цветана Пеева-Видева (художествена керамика), Елена Драмова (художествени тъкани, хоризонтален стан), Христо Войводов (изработка на изделия от кожа), Стоян Стоянов (изработка на накити от мъниста, художествени тъкани) и Любен Баков (ретро фото).  

Любопитното е, че през ваканционните месеци Занаятчийското училище няма да затвори врати, а ще даде възможност през юли и август в обучението да се включат граждани и туристи, които имат желание да се запознаят с българските традиции и да си изработят сами уникално изделие.

Целта на проекта е да популяризира сред широката аудитория красотата на самобитната българска култура, а защо не и да събуди любопитството и нагласите на младите хора и те да насочат обучението си занаятите.

Всички възпитаници на занаятчийското школо ще имат възможността не просто да се обучават, но и да участват на традиционни и утвърдени форуми като Пролетния и Есенния панаир на занаятите в Пловдив, в изложби и различни културни събития.

Стойността на проекта е 100 000 лв.

В случай, че той бъде одобрен, ще бъде изготвен и внесен за гласуване в Общинския съвет договор за съвместна дейност. Регионалната занаятчийска камара ще поеме обучението и координацията, а  екипът на зам.-кмета по култура Пламен Панов – комуникацията и популяризирането на училището. 

Идеята да се кандидатства с проект се е роди, след като премиерът Бойко Борисов на работно заседание на Министерски съвет разпореди четири етнорафски музеи на открито у нас да бъдат подпомогнати с 305 000 лв. 

В страната съществуващите подобни музеи са архитектурно – етнографския комплекс „Самоводската чаршия“ във Велико Търново, Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово, архитектурно – етнографския музей „Стария Добрич“ в  Добрич и Етнографски ареален комплекс в  Златоград. След инициатива на Занаятчийската камара и Община Пловдив към тези обекти с проект се е присъединила и Улицата на занаятите в Стария град. 

Ако Министерството каже „да” за Занаятчийското училище то ще отвори врати през следващата година.

Kоментари

коментар
Лиляна Б Терзийска-Кювлиева
00:15, 15.12.2020
Отговор

Това е невероятна възможност за малки и големи да се сдобият със специфични умения и да научат малко за занаятите в България. Аз лично бих се записала , а и ще насърча трите ми деца да изберат занаят и да се запишат през лятото ....

коментар
Мария Паева
07:19, 13.12.2020
Отговор

Ще чакаме с нетърпение! Успех!

коментар
Дарина Стоянова
18:54, 11.12.2020
Отговор

Чудесна идея! Успех! Очаквам да се сбъдне и да бъде споделена!

коментар
Мария Николова
08:50, 11.12.2020
Отговор

Много хубаво. Сигурно ще кажат да.Късмет и напред.

коментар
Звезделина Димитрова
04:44, 11.12.2020
Отговор

Чудесен замисъл. Зелена светлина и на добър час.