Уникална фотоизложба показва „усмивки от Балканските ленти“ на братя Манаки

  • от PlovdivTime
  • 14:20, 04.11.2020

Навярно имената Милтон и Янаки Манаки не са познати на мнозина. Те обаче са завинаги записани в историята на Балканите като хората, заснели първите филми на лента на Балканите.  Макар да идват от малко селце, те успяват да се издигнат до придворните фотографи на румънското кралско семейство. Историята им е впечатляваща, а на живо - до декември, ще можем да се насладим на фотографиите им в Пловдив.

Къде?

Музеен център за съвременна история на ул. "Ангел Букорещлиев" №14 представя изложбата "Манаки - история в снимки", която включва над 50 фотографии, представящи двамата значими автори, работили в началото на ХХ век. За това колко високо са ценени братята Милтон и Янаки Манаки свидетелства фактът, че те са били официални фотографи към двора на румънския крал Карол I (1906), на султана на Османската империя Мехмед V (1911) и на сръбския крал Александър I Караджорджевич (1929).

Тяхното фотографско творчество може да се раздели на два периода – времето, което прекарват в Янина (Гърция) и Битоля (Северна Македония). Запазени са 18 513 техни негатива, включително 7 115 стъклени плаки.

През 1916-1919 Янаки живее три години в Пловдив. През февруари 1916 г. той е осъден за незаконно притежаване на оръжие и шпионаж. Милтон успява да смекчи присъдата и тя е заменена с депортиране в Пловдив. Причина за ареста са оръжия, намерени в ателието, които Милтон е прибрал след оттеглянето на сръбската армия, за да ги ползват като реквизит. След пристигането си в Пловдив Янаки е под полицейско наблюдение, но се сприятелява с пловдивския фотограф Русейски и започва да работи в неговото студио. От този период са запазени 103 стъклени плаки, между които много автопортрети.

Изложбата е резултат от 15-годишното проучване на архива на братя Манаки от Роберт Янкулоски. Чрез новите дигитални технологии изложбените копия разкриват цялото богатство от тонове и детайли, запазени върху стъклените плаки.

Кои са братя Манаки?

Милтон и Янаки Манаки са родени във влашкото гръцко село Авдела, някога част от Османската империя, а днес - от Гърция. Още като ученик, Янаки се премества в Битоля, където завършва румънския лицей, след което известно време работи като учител, но паралелно с това отваря и фотографско ателие, в което скоро с него започва работа и брат му, Милтон.

През 1905 година, братята купуват заедно място на улица "Широки сокак", в Битоля, където по собствен проект правят първото си фотографско ателие.

Следващата година - 1906, двамата братя участват на Световното изложение в Румъния, където благодарение на фотографиите им и двамата печелят дипломи и златни медали. Така следващото им работно място ще е... кралският двор.

Те стават официални фотографи към двора на румънския крал Карол I (1906), на султана на Османската империя Мехмед V (1911) и на сръбския крал Александър I Караджорджевич (1929).

През февруари 1916 г.  Янаки Манакие осъден за незаконно притежаване на оръжие и шпионаж. Милтон успява да смекчи присъдата и тя е заменена с депортиране в Пловдив. Причина за ареста са оръжия, намерени в ателието, които Милтон е прибрал след оттеглянето на сръбската армия, за да ги ползват като реквизит.

След пристигането си в Пловдив Янаки е под полицейско наблюдение и няма право да напуска града без специално разрешение. Там той се сприятелява с пловдивския фотограф Русейски и започва да работи в неговото студио. От този период са запазени 103 стъклени плаки, между които много автопортрети.

През 1921 г. братя Манаки отварят първото кино в Битоля, което функционира до 1939 г. Милтон остава в Битоля, а Янаки заминава за Солун през 1935 г.,  където остава до края на живота си.

Фотографското наследство на Манаки включва 18 513 негатива, включително 7115 стъклени плаки. Към тях можем да добавим и 10 952 оригинални хартиени копия и голям брой автентични документи. Този впечатляващ архив дава възможност за разнообразни интерпретации на тяхната работа.

Реалният брой на негативите, заснети от братята, е значително по-голям, но не всичко е запазено. Фотографиите, подбрани в експозицията са резултат от близо 15-годишно проучване на куратора й - Роберт Янкулоски.

Роберт Янкулоски е роден през 1969 г. в Прилеп, Република Северна Македония. Завършва Факултета по драматично изкуство в Скопие, специалност „Кино“. През 2000 г. става основател на Македонския център за фотография. От 2014 г. е декан на Факултета за филмово изкуство в Университета за аудио-визуални изкуства, където преподава фотография. Той е режисьор и сценарист на документалния филм „МАНАКИ – ИСТОРИЯ В СНИМКИ“, който предстои да бъде показан в Пловдив до края на годината. 

Изложбата "Манаки - история в снимки" ще остане подредена в Музеен център за съвременна история на ул. "Ангел Букорещлиев" №14 до м. декември 2020 г.