Тютюневият град скоро може да върне блясъка си, разработват проект за 2 млн. лева

  • от Благовест Андонов
  • 10:42, 20.11.2020

Общи правила, върху които да стъпи обновяването и връщането на блясъка на Тютюневия град, може да има до два месеца. Това заяви гл. архитект Димитър Ахрянов пред  TrafficNews. Той обясни, че в продължение на цялата 2020-а е имало работни групи между Община Пловдив, НИНКН и представители на собствениците на имоти. На тях се е обсъждало бъдещето му възстановяване и развитие -  какво би искал бизнесът да се случи там и какво общината може да защити като публичен интерес, а и  Министерството на културата какво може да позволи.

„Много сме близо до изчистването за опазването на режимите за тази зона. Обособяването на специфични правила за строителството, като до 2 месеца ще ги представим пред всички.Имаме идейна разработка за улиците и публичните пространства, която е на стойност от порядъка на 1,5 – 2 млн. лева. Бихме искали да забавим този проект малко,а за да станат ясни правилата в зоната и да стартираме проекта”, обясни Ахрянов.

В същото време той и зам.-кметът по общинска собственост арх. Невена Балчева ще предложат в бюджет 2021 на Община Пловдив да има специално перо само реконструкции на паметници на културата.

„Колкото и да са средствата, парите за поддържане на културни ценности са изключително малко, не само за Община Пловдив, но в цялата страна. По простата причина, някак си, че сме ги оставили на заден план и не им обръщаме внимание, до момента, в който започнат да се рушат над главите ни. За първи път догодина ще направим перо в бюджета, конкретно за поддръжка за паметници на културата, ще видим дали ще мине като бюджет. Ако няма конкретно перо за този вид дейност, всъщност винаги се появяват по-приоритетни неща и парите пак не стигат до тази дейност”, каза гл. архитект. Дори сумата да е малка, което е вероятно поради по-малкото приходи, то самото създаване на този вид функция ще е добро начало, смята Ахрянов.