Питат творците на Пловдив как да изглежда мемориалът в подножието на Младежкия хълм

  • от Соня Желязкова
  • 12:41, 15.12.2020

Пловдив ще има свой Мемориал на загиналите във войните за национално обединение. Конкурсът за паметника бе обявен по време на пресконференция тази сутрин. В нея взеха участие кметът на Пловдив Здравко Димитров, заместник-кметът по "Култура, археология и туризъм" Пламен Панов, генерал-майор Явор Матеев– командир на "Съвместното командване на специалните операции" и Петър Мутафчиев – представител на Инициативния комитет.

Комплексът ще бъде разположен в южното подножие на Младежкия хълм. Зам.-кметът Пламен Панов заяви, че очаква творческите гилдии под тепетата да вземат дейно участие в проекта. В плана за изграждане на визията на монумента  участие може да вземат и гражданите, като представят своята концепция. Не се изисква знания за проектантска способност. Цели се да бъдат въведена творческата гилдия на Пловдив.

„В Пловдив няма паметник, който да отдава чест на загиналите за свобода българи. Община Пловдив застава логистично зад това. Обявяваме конкурс, който да се допита до гражданите и изграждане на обемно устройствено проучване. Чрез обемното пространствено решение и синтез на архитектурата на монументалните изкуства, целим проектът ще предаде въздействащо визуално и емоционално послание” , коментира ресорният кмет.

Градоначалникът Здравко Димитров пък припомни, че тази инициатива бележи началото си още от 30-те години на миналия век, по време на управлението на Божидар Здравков.

„През годините идеята е била ту подкрепяна, ту неглижирана. Ние смятаме да доведем това начинание до край, за да отдадем нужната почит на хората, загинали за България. Очакваме да чуем различни мнения, но паметники ще има”, обяви Димитров.

Припомняме, че за мемориала се заговори отново през 2016 година. Тогава бе сформиран и Инициативен комитет, в който влязоха 14 изтъкнати пловдивчани - директорът на РИМ д-р Стефан Шивачев, бившият кмет Иван Тотев, предшественикът му д-р Иван Чомаков,  бившият транспортен министър Петър Мутафчиев, Георги Иванов  - Жорж Трак, бригаден генерал Явор Матеев, председателят на Дружеството на пловидвските художници и други. Тогава се откри и дарителска сметка, за да могат пловдивчани да допринесат за изграждането на пантеона. 

Всички проектни задачи и цялата документация, която кандидатите трябва да подадат, ще бъдат обявени в сайта на Община Пловдив. Срокът за кандидатстване е март 2022 г. Пламен Панов уточни, че проектът се очаква да отговаря на сума не по-голяма от 350 000 лв, която тепърва ще се набира. Очакванията са това отново да стане чрез дарения, набирани от Инициативния комитет. Кампанията ще започне, след като бъде одобрена визията на мемориала, ще започне фаза за набиране на средства. 

„В момента подготвяме системата, чрез която ще се набират финансите. Искаме това да са средства от дарения, без да ощетяваме бюджета на Общината. Обсъжда се как ще бъде установен взаимният контрол на средствата, за да не се злоупотребява с граждански дарения”, коментира Мутафчиев. 

„Дава се стартът на конкурс, който ще даде на гражданите визуална представа как трябва да изглежда този мемориал, посветен на загиналите от петте войни. Жалко е, че Пловдив все още няма подобен мемориал. Надявам се, че ще реализираме проекта в скоро време. Скицата на устройствения план и избора на мястото ни костваше година и половина. Радвам се, че намерихме място, което да отговаря на условията за паметник за прослава героизма на нашите деди”, добави председателят на инициативния комитет.

Генерал-майор Явор Матеев заяви, че ще призове с писмо  всички военни организации да се включат със средства, така че това да бъде паметник изграден от народа на Пловдив и областта.

Здравко Димитров коментира и друг важен предстоящ проект - този за реставрацията на Братската могила. Той припомни, че предстои да бъде проведено обществено обсъждане. 

"Необходимо е обсъждане, защото вътре е историята на България. Трябва да има консенсус и когато тръгнем да го възстановяваме, да знаем какво искаме. Много пъти съм говорил с арх. Шинков, който вече не е сред живите. Коментирали сме, че има възможност да се покрие, вътре да се провеждат изложби и концерти", сподели Зико.