Царският цвят цинобър оживява в изложба на Археологическия музей в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:36, 20.04.2021

Изложбата „Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура по българските земи“ ще представи на ценителите Археологическият музей от 20 април до 31 май. Временната експозиция не просто представя експонати, но и отразява и онагледява сериозно научно изследване. Тя изучава цветовете и в частност „червеното“ като универсален за всички култури цвят и като фундамент на ежедневния и религиозния живот в периода между Vв. пр. Хр. – VIв. сл. хр. Куратори са д-р Росица Манова, проф. дин Валерия Фол, гл. ас. д-р Ружа попова – ИБТЦ – БАН.

Изложбата е богато илюстрирана със снимки на гробни дарове, архитектурни елементи, гробни съоръжения и стенописи, украсявани с цинобър. Цинобър е скъп пигмент от групата на живачните бои, т. нар. „царски цвят“, със силна двойствена символичност,  като още от древността са известни „магичните“ му свойства.

Цинобърът се считал за медиатор между световете. От една страна се свързва с сакралното и божественото, но от друга страна – със светското и със „забраната“, защото е бил забранен за определени социални слоеве. Такава цветова украса говори за финансови възможности и висок социален статус. Още в древността сабили известни и свойствата му – при нагряване до 100° червеният цвят цинобър се превръща в черен, но след охлаждане отново се възвръща.

На територията на България са изследвани множество сакрални градежи, в които има цветова украса, но на много малко от тях са проучени използваните пигменти. Изложбата е интересна както за широката публика, така и за тесните специалисти, защото представя проучените и изследвани гробници от Vв. пр. хр. до с. Чернозем, Пловдивско, гробниците в Казанлъшко, Стрелча, Старосел, Александрово, Свещари, Хисаря, София и Ямбол.

Изложбата се осъществява съвместно с Институт за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“ (ИБТЦ) към БАН, НАИМ при БАН и РИМ – София.