Църквата „Св. Петка“ в Пловдив се препълни за храмовия си празник

  • от PlovdivTime
  • 12:54, 14.10.2020

Пловдивската църква „Света Петка“ отбелязва своя храмов празник днес на Петковден.  По този повод пловдивският митрополит Николай отслужи тържествена архиерейска света литургия тази сутрин. Храмът се препълни с десетки миряни, които се помолиха за здраве, 

Петковден е наричан още Зимен Петковден и в българските вярвания бележи прехода към зимата.

Традициите и честванията на българите на този ден имат предхристиянски белези на арграрните култове. Техните корени са от епохата, когато земеделието дало нов поглед за живота на човека, а основно място заемало плодородието на земята, олицетворено от жена, даряваща живот.

Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството. От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните.

Петковден бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. Дотогава всичката земеделска работа трябва да е приключила, затова и народът казва „ На Петковден ралото да ти е под стрехата”. енят празнуват и овчарите – на Петковден те пускат кочовете при овцете, след което на овчаря се носи дар баница.