Тракийският селищен център край село Васил Левски става паметник на културата от национално значение

  • от PlovdivTime
  • 18:01, 10.08.2021

Директорът на Археологическия музей доц. д-р Костадин Кисьов и екипът му възобновиха проучванията на Тракийския селищен център край карловското село Васил Левски. Те бяха посетени от министъра на културата проф. Велислав Минеков, заместник-министъра доц. Пламен Славов, заместник-кмета на Карлово Антон Минев и секретаря на Общината Стефан Стефанов.

"Тъй като от последните проучвания се доказа, че на практика това е най-ранният градски тракийски център от 6-5 век преди Христа. С много потенциал е както в научно отношение, както и като туристическа атракция. Обектът е много голям – на площ от 30 декара, но ние ще продължим да проучваме укрепената част, така наречената цитадела. До този етап сме разкрили храмова постройка, която е от края на архаичната епоха – 6 век преди Христа. Тя на практика е синхронна като датировка и като начин на съществуване с древноелинските храмове в Гърция. Община Карлово е гласувала в бюджета си 20 000 лв. за проучвания, отделно сме кандидатствали с проект за подпомагане на разкопките към Министерството на културата и получихме финансиране",каза пред PlovdivTime доц. Кисьов.

През 2020 година, благодарение на отпуснатите средства, на площ от 15 дка бяха извършени теренни сондажи и геофизични проучвания на тракийския център от V в.пр.Хр. и на некропола от елинистичната епоха. Главната цел бе обследване на сградата, открита през 2008 г.

"Всички необходими документи за даване статут на недвижима културна ценност от национално значение на Тракийския селищен център са внесени в Министерството на културата. Очаква се окончателно решение. Статутът „Паметник на културата от национално значение“ ще позволи на Община Карлово да кандидатства с инфраструктурен проект по Оперативна програма „Региони в растеж”, която да финансира превръщането на обекта в туристическа дестинация", каза заместник-кметът Антон Минев.

Фотографии: Община Карлово