Традиция: Ако го няма момъка, ще оженят булката за потурите му

  • от Мария Луцова
  • 10:59, 26.03.2023

"Ако го няма момъка, ще ожениш булката за потурите или калпака му", с тези думи онагледява българската култура Лора Христозова, уредник в Етнографския музей и един от авторите на изложбата "Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам". Причината според етнографа е, че в традицията ни има строго императивна структура и ако някой я наруши, бива отхвърлен.

Изключително интересната изложба в музея в Стария град е интерактивна с много закачки и провокации към посетителите и най-вече към младите хора на Пловдив. Тя преминава през специални картички, които търсят отговори от информацията за изложбата, и завършва с едно криво огледало - усмивка към най-малките.

"Докато свят светува, магията ще я има, а тя може да бъде обикновена, силна или достъпна за магьосници. Тя е невидима нишка между реалния и отвъдния свят. Тя е вълшебство, мистерия. Магичното не е само необяснима илюзия, то е начин на живот в българската култура и народопсихология. Нишките на доброто винаги са усукани с тези на злото", казва директорът на Етнографския музей Ангел Янков.

В тематичните витрини оживяват магични традиции, които могат да вдъхновят посетителите - "Магьосница, мамница, бродница, омайница", "Билкарка (билярка), баячка", "Обредната голота", "Магически знаци и предмети", "Магическата сила на звука".

Специални картички провокират с "Както се изсипаха тия трохи, тая вода и това винце, така да се изсипе житото" - благословия привършитба, или "Да се носи подъжд и по вятър, по живо и по драво! - благословия за нова дреха.

Специални дипляни пък провокират да търсиш отговори за ритуали като "Пеперуда".

Изложбата на РЕМ – Пловдив „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам (Магия и магичност в българската народна култура)“ сплита и преплита радост и тъга с пожелание за радост, късмет, благоденствие и здраве. Магичната ни пътечка от знание за вярванията на нашите предци е пъстра и е амулет, предпазващ от всяко зло. Чудни са поверията за различните магии – как да свалим месечината, да превърнем човек във животно, да се предпазим от змей или да ни заобича любим човек... Магията на българина е в силата на духа му, преодолял векове изпитания и във вярванията му, устояли на времето.