Танцьори и хореографи от цяла България се събраха в Пловдив за откриването на паметника на проф. Кирил Дженев

  • от Мария Луцова
  • 14:41, 24.05.2021

Танцьори и хореографи от цяла България се събраха пред сградата на ансамбъл „Тракия” за откриването на паметника на проф. Кирил Дженев.  Основателят на фолклорния състав под тепетата  оставя трайна диря в хореографското изкуство в България.

Проф. Дженев е творец, учен и педагог, емблематично име за българската хореография и национална култура.  Той оставя ярка диря в историята на танцовия състав на Средец,  ансамблите „Филип Кутев” и „Пирин”, Хореографското училище в София, за да свърже съдбата си с Пловдив от 1974 г. Тогава пристига под тепетата, за да създаде специалност „Хореографска режисура” в Консерваторията под тепетата.  По това време започват и конкурсите за събирането на артисти за ансамбъл „Тракия”, а първият им спектакъл пред публика година по-късно е определен като „атомен взрив”.

„Кирил Дженев беше скромен и деликатен човек. Радвам се, че инициаторът да има паметник на баща ми - Иван Димитров, и авторът - скулпторът Иван Тотев, са направили точно бюст-паметник , а не нещо голямо, защото нямаше да отговаря на неговия характер”, каза проф. Даниела Дженева и разказа любопитни подробности от творческата биография на именития ни хореограф.

После пред множеството гости говори Иван Димитров, изпълнителен директор на „Интерконтинентална арт фондация-ХЕМ”: „Личността на един талантлив човек ни събира днес и то точна на такава светла дата като 24 май.  Идеята ми да има паметник на проф. Дженев е още от 2006 г., когато разбрах, че ни е напуснал. Тогава тя се превърна в кауза. Радвам се, че с подкрепата на много хора тя вече е факт. Проф. Дженев го заслужава – той даваше криле на младите хора, винаги намираше начин да ги вдъхнови”.

Димитров изчете имената на всички подкрепили идеята – на съставите, които танцуваха благотворително за набирането на средства, на архитекти, общественици, местна власт, благодарение на които се случи днешното събитие.

„Виновник това дело да бъде завършено е Иван Димитров. Той го доведе до край с много упоритост и вяра. Смятам, че личности като Иван Димитров изпълват със съдържание думата „възрожденец”, каза авторът на бюст-паметника Иван Тотев.  

„Откриването на паметник в която и да е точка на света е свързано с две думи, които казват всичко – памет и благодарност. Благодаря за делото ви”, каза и зам.-кметът Пламен Панов. След това заедно с Иван Димитров и Иван Тотев откриха паметника.

Празникът завърши с изпълнение на ансамбъл „Тракия”, а на хорото се хванаха и много техни колеги. Други припяваха отстрани и аплодираха.