Танцуващият свят празнува, пловдивската опера подарява “Жизел“ на почитателите си

  • от PlovdivTime
  • 11:08, 29.04.2020

На 29 април целият танцуващ свят отбелязва своя професионален празник. Международният ден на танца се отбелязва от 1982 г. с решение на ЮНЕСКО на рождения ден на  Жан-Жорж Новер.

Причината да бъде избрана тази дата е, че на 29 април 1727 г. е роден френският балетмайстор Жан-Жорж Новер. Той е реформатор и теоретик на хореографското изкуство, влязъл в историята като "баща на съвременния балет". Новер е хореографът, който въвежда характерните позиции на ръцете и краката, които са в основата на класическия танц. През 1759 г. излиза неговият труд „Писма за танца и балетите“, който полага основите на балетното „законодателство“. В книгата той обосновава принципите на балета като сценично изкуство, обединяващо танца, пантомимата, музиката и изобразителните изкуства.

По повод празника Държавна опера-Пловдив ще представи запис - избрани сцени, от балетния спектакъл "Жизел", част от програмата на OPERA OPEN 2018 с участието на премиер-солистите на Хърватския национален театър Ива Витич и Гамейро Алвеш, онлайн премиера на 29 април от 18.15 часа.

Двамата виртуозни балетисти, които са и двойка в живота, гостуваха на OPERA OPEN по покана на маестро Диан Чобанов, който освен музикален директор на Държавна опера-Пловдив е и постоянен гост-диригент на Хърватския национален театър. Ива и Гилерме се запознават в Академията по танци в Цюрих. Португалецът танцувал във Финлaндския национален балет, преди да стане главен солист на балета в Загреб. Ива Витич танцува с Националния балет на Португалия, но по-късно се завръща в Хърватския национален театър в Загреб. От 2017 г. е повишена в главен солист на балета. Носител е наградите "Ана Роже" и “Hrvatsko Glumiste” , а през 2017 г. печели наградата "Владимир Назор" за ролята на "Жулиета" в "Ромео и Жулиета” на хореографа Патрис Барт.

Спектакълът е още с участието на Румен Бонев, Кристина Чочанова, Георги Банчев – балетисти от Софийската опера и балет
Международна балетна трупа и оркестъра на Операта.