Спасяването на стенописа на Емил Николов в Окръжна болница в ръцете на Министерство на здравеопазването

  • от PlovdivTime
  • 09:59, 03.08.2023

„Има два варианта за спасяването на стенописа в болницата – единият е да бъде демонтиран и поставен на друго място, за да се вижда. Другият е препроектиране, но това зависи изцяло от Министерство на здравеопазването. То е обявило обществената поръчка, която е с европейски средства. Избрало е изпълнителите – и проектантите, и строителния, и авторския надзор”, каза изпълнителният директор на УМБАЛ „Пловдив”  д-р Динчо Генев.

Той се срещна с репортерите от медиите, които разказаха за казуса с предвидения за унищожаване стенопис на проф. Емил Николов в бившия стол и кафене на болничното заведение.  Както медията ни вече писа, пространствата ще бъдат трансформирани в приемна  на спешното. На стената, където е експонирана творбата на преподавателя в Националната художествена академия, е предвидено да бъдат отворени 5 прозореца. В същата зона ще има тоалетна за инвалиди и изолатор за заразноболни.

Директорът подчерта, че не е знаел за наличието на произведение на изкуството в сградния фонд.

„Когато поех болницата, проектът вече беше готов. След като го разгледах добре, открих, че ако бъде реализиран в този си вид, ще бъде премахната цялата вентилационна система на кухнята, както и 3 хладилни камери. Веднага потърсихме контакт с Министерство на здравеопазването и оттам не отказаха да бъдат нанесени корекции, но ако ние поемем разходите. В този момент болницата беше на загуба 18 млн. лева, но ние намерихме средства и предотвратихме това да бъдат нанесени щети за 300 000 лв.”, разказа д-р Генев и допълни, че цялата обществена поръчка е сага, която си струва да бъде проследена.

Тя обхваща 28 спешни отделения и 160 Центрове за спешна медицинска помощ в цялата страна. Оказва се, че от 2018 г. досега от 28 спешни отделения са обновени и ремонтирани едва три. Усвоените средства по европейско финансиране от 170 000 000 лв. са едва 84 млн. лева и то при положение, че се реализират всички започнати ремонти.

Д-р Генев определи новата приемна на спешното отделение на болницата като грандоманска –  няма го персонала, който да обслужва всички заложени помещения. И точно в това намери изход. Да се премахнат част от тях, за да бъде спасен стенописът.

Проблемът е, че промените в проекта рестартират процедурата. Ще се изисква ново разрешително за строителство и редица други административни процедури, а крайният срок за изпълнението е 23 декември 2023 г.

От цялата тази ситуация излиза, че Министерство на здравеопазването или ще трябва да нареди унищожаването на произведение на изкуството, или да поеме риска да финансира ремонта със свои средства, ако не бъде спазен крайният срок.

Предстои да видим какво ще разпореди ведомството.

Проектантите на новата приемна посочиха пред медията ни, че когато специалистите им са посетили обекта, стенописът е бил частично закрит от струпани мебели. Остава загадка архитектът от строителния надзор защо не е реагирал, при положение, че е видно, че творбата е подписана.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Пътят на унищожението: Поредната монументална творба загива в УМБАЛ “Пловдив“Дали ще оцелее е въпрос на решение на администрацията на болницата и Министерство на здравеомазването