Стефан Шивачев повежда пловдивчани през историята на Големите и Малките Чалъковци

  • от PlovdivTime
  • 09:34, 24.06.2023

Историкът Стефан Шивачев ще поведе пловдивчани на маршрута „Духовният елит на Пловдив по време на Българското възраждане“ ня 24 юни от 10.30 ч. със сборен пункт Седмия хълм. Той ще преведе любознателните през ХІХ век - времето на втория след Античността връх в историческото развитие на Пловдив, когато се възражда изчезналият за векове български етнически елемент.

Това е времето на сблъсъка на утвърдената през предните векове гръцка православна общност и съзряващата с бързи темпове българска партия. Този разказ ще бъде изграден през призмата на живота и делото на представителите на фамилията на Големите и Малките Чалъковци. Тяхната сграда, както и на други български фамилии, днес са сърцевината на историческото и архитектурно наследство в Старинен Пловдив. Разказът за тези исторически събития ще бъде илюстриран със знаковите със своята история и архитектура къщи в Стария град.

Проектът „Духовни маршрути в Пловдив 2023“ е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на града.

Входът е свободен.