Стефан Шивачев описва паметниците и паметните плочи в Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 14:19, 12.01.2023

Историкът Стефан Шивачев събира данни за паметниците и паметните плочи в Пловдив по задание на общината. Както в поредица от материали ви разказахме, че монументалното изкуство - паметници, паметни плочи, монументални творби по фасадите на сгради, мозайки. Описът е с цел да бъдат съхранени и под закрила. В момента творбите се водят на отчет в различни институции и на практика - освен военните паметници, няма пълна яснота кои те и къде се намират. Правят се веднъж годишно инвентаризации, но пряка грижа няма.

Шивачев разказа, че в процеса на работа е открил няколко монументални творби, които не са известни на широката общественост. Той даде пресконференция, на която разказа за освобождението на Пловдив на 16 януари 1878 г. 

По време на проучването Шивачев е открил паметниците на Хаджи Гьока Павлов, д-р Георги Вълкович, кап. Райчо Николов и Найден Геров, паметник на руснаците, починали в Пловдив.

"Става дума за военни разузнавачи и ранени при военни действия, настанени в изградената след освобождението болница в Пловдив. На паметника има текст: "Тук е погребан капитанът от руската артилерия Георги Барбович, роден през 1849 го., умрял през май 1878 г.", а на плочата: "Тук почиват костите на падналите за освобождението на Пловдив и България руси..." и са изброени имената на почетените, сред които е и датски поданик, участник във войната. В края на плочата е отбелязано "От Пловдивската градска община", разказа Стефан Шивачев.

Друг паметник е на поляка Станислав Божичко, служил в руската армия. Шивачев припомни и за гробницата на фамилията на Анри Батюс, началник на пловдивската гара, който има изключителни заслуги за спасяването на града в нощта на освобождението. Той се жени за българка и семейството му се установява в Пловдив. Последно в гробницата е положена внучката му през 1964 г. Откритите паметници са в Централните гробища.

Шивачев допълни, че ще внесе предложение две пловдивски улици да бъдат кръстени на френския консул Емил Боасе и на началника на ЖП гарата Анри Батюс. На питане как гледа на идеята да бъде поставен паметник на ген. Столипин, историкът обяви, че той е имал ключова роля в събитията. Неслучайно, когато си тръгва през 1879 г., на гарата го е изпратил почти целият град.

"Да припомня, че той е и първият почетен гражданин на Пловдив", завърши Шивачев.