Стефан Шивачев: Христо Ботев – това сме ние, душата ни, майчиното ни мляко

  • от Мария Луцова
  • 13:40, 06.01.2020

„Христо Ботев това сме самите ние, душата ни, майчиното ни мляко, земята, по която стъпваме, тази свята българска земя, и небето над нас, синьото и бездънно небе на единствената ни родина, България. Да бъдем като Христо Ботев, това за нас се е превърнало в обществен морал и в лична норма на поведение. Така духът на Ботев се е предавал от човек на човек, от поколение на поколение.” С тези думи се обърна към пловдивчани директорът на Историческия музей Стефан Шивачев по време на честването за 172-годишнината от рождението на големия български поет и революционер. Пред паметника в Цар Симеоновата градина се събраха граждани, кметът на Пловдив, Областният управител,ген.-майор Явор Матеев - командир на "Съвместното командване на специалните операции", председателят на Общински съвет , почетни консули, представители на Българската православна църква,  общински съветници, заместник-кметове и кметове на райони, представители на армията, политически и обществени организации, граждани и медии. 

В словото си Стефан Шивачев припомни още, че Ботев е истински син на своето време – силен духом, с проницателен ум и поетичен гений. А единственото, което му е липсвало, е свободата. Свободата, която Христо Ботев осъзнава като жизнена необходимост и превръща революцията в негова едничка религия. 

Шивачев се поклони с думи пред трите гения, които бушуват в личността на героя: геният на революционера, геният на публициста и геният на поета. И зададе риторичен въпрос: ”Как са се съчетавали тези три стихии в един живот, тъй кратък, разкъсан от превратности и жестоки противоречия?” 

„Роден и израсъл в Калофер, на 20 години той вече е национален поет, който може да оспорва славата на най-великите. На 25 години никой не мисли да го нарича „млад“, защото е главен редактор на вестник, член Българския революционен централен комитет и глава на семейство. А на 27 години той е вече безсмъртен – личност, без която нацията не може. Ботев е финалът на националната революция, нейният най-силен и най-красив акорд”, припомни историкът и после изреди всички онези неща, които правят образа на революционера изключителен както за съвременниците му, така и за днешното поколение - луда глава, хъш, но и изумителен и ярък поет. Поет в чието творчество се събира цялата истина за българското Възраждане. 

„Ботев не е само велик българин. Той е един от най-великите европейци на новата човешка история. Личности като него се изправят пред света не за да го оставят такъв, какъвто са го заварили, а за да го променят.  Това е достътъчен аргумент за нашата национална кауза да претендира за равнопоставеност в общочовешкия диалог” завърши Шивачев. 

След словото му за живота и личността на Ботев благодарните наследници на революционера се поклониха пред паметника му и поднесоха цветя и венци.