След усилен ремонт и реставрация: Данчовата къща посреща туристи на кафе на пясък

  • от Мария Луцова
  • 09:49, 20.09.2023

Усилени ремонтни дейности вървят в двора на Данчовата къща. В емблематичната сграда на кръстовището на ул. "Арх. Христо Пеев“ и ул. „Кирил Нектариев“ ще отвори врати първото общинско кафене в Стария град. За начало то ще изкушава туристите с ароматно кафе, приготвено на пясък, но и с характерни за Пловдив и региона храни.

Идеята е новото заведение да отговори на необходимостта от места, където туристите да поседнат, да си починат и да опитат местни вкусотии, на територията архитектурно-историческия резерват. За да се освежи обектът, се предвижда сваляне на увредените мазилки, полагане на основния тон фасадна боя, реставрационно изписване на източната, северната и западната фасади. Предвидено е оформяне на заоблен завършек от мазилката на малкия еркер на западната фасада по автентични снимки. Подменят се и всички компрометирани водосточни тръби. Ще бъдат положени нови дървени хоризонтални дъски с обрамчващи лайсни и потягането им на други места, потягане и на дървените капаци по северната и западната фасада. Ще бъдат почистени металните решетки и хоризонталните пръти на прозорците.

Реставрационно-консервационните дейности са по съгласуван през септември 2022 г. проект с Националния институт за недвижимо културно наследство. Стойността на всички заложени дейности е 92 000 лв. без ДДС, а обществената поръчка бе спечелена от фирма "Рестрой" ЕООД, която стои зад реставрацията и консервацията на най-знаковите археологически и архитектурни обекти под тепетата.

"Първият етаж на къщата ще има помещение, където вече се вижда бар плотът. В съседното се предвижда да има маси за настаняване. Атрактивният и закътан двор пък ще радва посетителите през топлите месеци. Вторият етаж, който има няколко стаи и просторен хайет, ще се превърне в библиотека на Общинския институт "Старинен Пловдив". Тя ще бъде достъпна за ползватели, които ще имат възможност да ползват материалите в неповторимата атмосфера на къщата", разказва Теофана Михова, ръководител на отдел "Опазване на недвижимото културно наследство".

Къщата е толкова красива и уютна, че има целия потенциал да се превърне в една от атракциите в Стария град. Кафенето ще бъде на метри от къща "Павлити", Източната порта", подход към още множество забележителности в архитектурния резерват.

Данчовата къща е една от емблемите на Стария град. Тя е представител на ранновъзрожденската жилищна архитектура. Къщата е забележителна със своите оригинални елементи. Притежава изключително красиви дърворезбовани тавани. Построена е в края на XVIII век, а след Освобождението в нея е живял известният български художник и фотограф Георги Данчов-Зографина, известен революционер, съратник на Васил Левски, диарбекирски заточеник и опълченец по време на Освободителната война.

Къщата е реставрирана по автентични технологии в рамките на съвместен проект на Занаятчийска камара в Кобленц и Община Пловдив, финансиран от германското Федерално министерство за икономическо сътрудничество и развитие и е сред добре запазените и съхранени в Стария град.

Тя е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата и притежава статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение“.