Тъкачката Слава Балджиева обучава пловдивски деца как се създава художествена тъкан

  • от PlovdivTime
  • 12:32, 03.03.2021

Занаятчийското училище за деца на Улицата на занаятитет в Стария град започва на 6 март с мисия да запази и популяризира българските традиции. В него ще се обучават деца от пловдивските училища. Заниманията ще се провеждат в къщите в Старинен Пловдив – Улица на занаятите (ул. „Стръмна“ № 1, 1А, 3, 5), Бакалова къща (ул. „Д-р Ст. Чомаков” № 9), Галерия „Занаяти“ (ул. „Д-р Вълкович“ № 3).

Знанията и уменията ще бъдат преподавани от 20 майстори занаятчии, притежаващи майсторски свидетелства, издадени от Регионалната занаятчийска камара в Пловдив, която е партньор по проекта. Ще бъдат сформирани групи от 4 до 6 деца, в зависимост от спецификата на работата и възможностите на пространствата в работилниците. Планираната продължителност на всяко занимание е от 4 астрономически или 6 учебни часа, като те ще се провеждат в занаятчийските ателиета. Учебното съдържание на програмите ще бъде уникално, тъй като те ще се създадат специално за нуждите на проекта. По време на учебния курс няма оценки, но се предвижда всяка образователна програма да приключи  с изложба, представяща работата на децата в Галерия „Занаяти“ и връчване на Сертификати за преминатото обучение. Очакваната посещаемост е над 100 деца месечно.

Проектът дава възможност изградената база да се използва възможно най-рационално като през месеците юли и август е предвидено в обучението  да се включат и граждани – студенти, български и чуждестранни туристи, жители на града, които искат сами да изработят уникално изделие.

Желаещите да се обучават, могат да заявят това, а също и да получат  повече информация за училището на сайта на Регионална занаятчийска камара-Пловдив /rzkplovdiv.com/

Вижте снимки на няколко занаята, представени от майсторите:

В занаят "Художествени тъкани" вертикален стан, деца ще се обучават при майстор Слава Балджиева. Децата ще се докоснат както до народното творчество, така и до модерни елементи, които  правят тъканите приложими и във всяка по-модерна обстановка.

Художествените тъкани под формата на пана грабват окото отдалеч. Събрали в едно талантът и, както и невероятните багри от цветове с фолклорни мотиви. Човек, който за първи път ги вижда трудно може да си представи как човешка ръка може да изтъче  от прежди къщите със цветя около тях и други от авторските и пана.  

 

Майстор Иван Тонев ще запознае децата с приложението на гайтана и заедно с него всяко дете ще изработи брошка, игленик, поставка за чаща и торбичка.

 

Какво и как може да се сътвори от царевична шума, ще научите от майстор Жулиета Георгиев.

 

За тънкостите на  занаят "Изработване на изделия от кожа", децата ще научат от майстор Христо Войводов. Под негово ръководство, те ще изработят различни изделия от естествена кожа.