Скелет на средновековен исполин изненада археолозите на Небет тепе

  • от Мария Луцова
  • 11:52, 18.08.2021

Скелет на средновековен исполин впечатли археолозите, които работят на Небет тепе. Мъжът е с внушителната височина от 1.80 м, което е рядко за Средновековието, пояснява ръководителят на разкопките София Христева. В близост до мъжкото тяло е положено и дете.

„Този некропол от късното Средновековие – 13-14 век, го проучвахме и в миналите сезони. Тогава открихме 15 гроба – основно женски и детски. Сега се натъкнахме и на още 5 погребения. Но този висок мъж ни изненада. Предстои антрополотичен анализ на костите и тогава, предполагам, ще имаме повече данни. За съжаление този некропол е частично унищожен при по-късното обитаване”,  разказа за PlovdivTime София Христева.


Скелетът на средновековния исполин, открит в некропола от 13-14 в.

Големият въпрос, който възниква пред специалистите, е защо телата са положени в такава близост до крепостната стена.

„Малко ни е енигматично в момента, но вероятно това е ставало заради някакъв проблем – като защита. По-интересното е, че датата на некропола съвпада с датата на щерната, която е водоизточник.  Тоест, имало е опасност да се зарази водата”, допълва Христева.

Тя и колегата ѝ Камен Станев през този археологически сезон проучиха и средновековна къща, която е със запазени във височина керпичени стени. Тя датира от края на 12 и началото на 13 век.


Средновековната къща с кирпичени стени от втората половина на 12 - начало на 13 век

„Ще разговаряме с проектантите тази сграда да бъде експонирана, защото идеята на проекта за Небет тепе е да покажем многослойността и значимостта на археологическия паметник. Смятам, че Средновековието е един от важните периоди. То присъства много силно на Небет тепе и е хубаво да бъдат запазени и експонирани и структури от този период. Вярно е, че те са много трудни за съхраняване, тъй като кирпичът трябва да се обработва, по-неустойчив е.  Сградата има и ниши, които са се използвани от домакинството. Много бедно беше в това жилище конкретно откъм находки – имаше много керамика, но не и запазени цели съдове”, казва Христева.

Тази къща е унищожила частично вкопано жилище от 9 и 10 век, от което има запазена печка.


Останки от къщата от 9 в.

„Имаме още едно жилище, което е от 9-10 век, в което намерихме in sito три съда до огнището му. То има малък вход и имаме индикации, че е имало някаква дървена конструкция пред входа – дали врата или навес, не знаем. Дъските разбира се не са запазени, само дупки от колове се откриват”, обяснява Христева.

Археолозите имат индикации за още една къща от втората половина на 12 и началото на 13 век, но тя е доста по-унищожена. Хванали са южния ѝ зид.  

На терен е открит фрагмент от съд със сграфито украса, в който е врязано човешко изображение с вдигнати ръце. Вероятно играе някакъв танц. На Небет тепе са откривани и други подобни находки от същия средновековен период - втората половина на 12 век.

За предстоящата работа до средата на септември Христева и колегите ѝ се надяват да допълнят информацията за късноантичната сграда, която проучваха през 2017 г., за да могат да ѝ дадат едни сигурна интерпретация.

„ На места вече регистрирахме и южната ѝ граница. Става доста голяма  - около стотина квадрата. Продължава и в източна посока, в непроучваната площ. Но по-голямата ѝ част ще бъде разкрита.

„Най-интересното за нас ще е и сградата от Римския период, с мраморни облицовъчни плочи, дали ще успеем да я хванем и дали е запазена достатъчно добре. Важна е и интерпретацията към нея, защото не е ясно дали е храм, или жилищна сграда, или административна. Всъщност каква функция е имала тя”, завършва Христева.