Скелет на млада жена с ценни пръстени откриха археолози в центъра на Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 10:35, 15.06.2020

Скелет на млада жена от периода на Възраждането откриха археолозите София Христева и Камен Станев по време на разкопките на терена на бившия ресторант „Греми”.  Тялото било в насип в северната част на обекта, където в края на 19 и началото на 20 век явно е имало дъговиден ров. Той е бил насипан с пръст и точно там е открит скелетът. 


Пръстените са изключително фини и говорят, че младата жена е била с добър социален статус

„В участъка където беше насипът, в горната му част, някъде на метър-метър и половина от съвременното ниво, намерихме останки от скелети. Само един бе частично запазен. Възможните хипотези са две - или става дума за криминален случай, или отнякъде са изгребвали пръст и така скелетите са попаднали тук. Скелетът на жената е доста разбит. Запазени са само една част от крака, китките, част от торса и главата. Върху ръцете й намерихме един златен и три бронзови пръстена. Явно не е била случайна. Златният пръстен е красив – по средата има червено камъче, а от двете страни зелени”, разказва София Христева. 

Открити са и лулички, монети, нож, огниво. Има и фрагменти от стенопис от къща, датирана от втората половин на 12-началото на 13 в. Такива досега има само на няколко други обекта в Пловдив – на Небет тепе и на обект на ул. „Д-р Вълкович”.  Всички артефакти са от Средновековието. Проучват се две средновековни сгради от 12-13 век – една от тях е по-представителна с три помещения, както и средновековна улица с две нива и няколко вкопани структури – землянки. 


Фрагменти от стенописи, украсавяли къща от края на 12- началото на 13 в.

Очакванията на археолозите, които работят на обекта, са големи, тъй като е много близо до Форум Изток. 

„Надяваме се да разкрием по-представителни сгради, но не можем да бъдем сигурни.  Тепърва ще видим какво е състоянието на античната улица, защото много от материалите са преизползвани през Средновековието.  На този етап античните зидове, които сме хванали, са малко и доста разбити, но в дълбочина личи, че продължават и очакваме да бъдат запазени добре”, разказаха археолозите. 

По график те ще работят на обекта до края на август. Теренът, който трябва да бъде проучен, е над 700 квадрата.