Швейцарци сътвориха първата българска бира „Каменица”

  • от PlovdivTime
  • 15:50, 27.12.2016

След Освобождението Пловдив тръгва по пътя към модерния свят. Наред с паркове, градини, градоустройство, започва да се говори и за бирата като за едно от емблематичните питиета на Европа. Първата пивоварна в България е създадена от швейцарците Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер - техници в Барон-Хиршовата железница.

Тя се е намирала в квартал „Тепеалтъ” при днешния Понеделник пазар и всъщност е била домашна работилница с два казана за варене на бира. През 1882 г. те регистрират акционeрното дружество „Фрик и Сулцер” и издигат първата сграда на своята фабрика недалеч от източния край на града в местността Каменица.

Дълги години оттук са добивани камъни за строеж и се предполага, че е било осмото тепе на Пловдив. Постоянно блика студена подпочвена вода, което е било добра предпоставка за производството на бира в град, в който все още не е бил прокаран водопровод.

През следващите години са инсталирани нови машини, прокопани са изби за съхраняване на пивото и в двора е отворена бирария с няколкостотин места. В цялата страна се утвърждава марката на пловдивското пиво „Каменица”. През 1912 г. производството достига 120 000 литра, а осем години по-късно - 320 хиляди литра, впоследствие надминава милион.  През 1947 г. "Каменица" е национализирана и преименувана на Пивоварна "Родопи", която става част от системата на държавното обединение "Винпром".

В средата на ХХ век израстват корпусите и знаменитият комин на новата модерна фабрика. За поколения българи произвежданата в Пловдив бира "Каменица" е един от символите на града. Създаваната 130 години традиция много бързо се разрушава и всичко това вече е само спомен...

Фабриката "Каменица" е едно от знаковите места на Пловдив, показани в календара на Историческия музей в Пловдив за 2017 г. Календара можете да намерите в сградата на музея.