Шевицата като мост между традиции и съвремие показва изложба в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 12:59, 10.09.2022
Колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова“ представя изложбата "Мостът между традиции и съвремие" на 14 септември от 18 ч.  в Етнографския музей. Експозицията е по случай 54 години от създаването на колектива. Историята e както кратка, така и достатъчно дълга за утвърждаване и създаване на традиции в дейността на един колектив. Колектив, в който се създават майстори везбари и произведения във везбата, носещи характеристиката на региона, от който е взета, и на жената, чийто ръце са я извезали.  
 
Едва ли се замисляме и осъзнаваме, че в домовете си притежаваме истинско съкровище и знание трупано стотици години. И колкото повече знаем за това наследство, толкова по-силна и пълноценна е връзката с предците ни.
 
С настоящата изложба колектив „Росица Чуканова“ носи това знание, втъкано както в представените съвременни дамски тоалети и предмети – пана, тишлайфери, карета, така и в изложените национални носии /издирени, окомплектовани и възстановени/ и онези, изработени изцяло с нови материали по образци на дедите ни. Всичко, на което ще се насладят сетивата ни, преминавайки през изложените експонати, е взето от издирени образци и претворено от  ръцете на везбарките от Колектива в неповторими по своя блясък национални шевици, носии и везбовани орнаменти и приказни багри.
 
Изложбата е част от събитията към инициативата „Европейски дни на наследството" и може да бъде разгледана до края на септември.