Шест къщи на “Старинен Пловдив“, Иконната галерия и Дановата къща без застраховки

  • от Мария Луцова
  • 09:59, 31.01.2024

Общо 31 обекта са в активите на "Старинен Пловдив". Това са къщи, ателиета, Римският стадион, Античният театър, Одеонът, двете базилики, Източната порта на Филипопол и Небет тепе, археологията в "Екселсиор" и туристическите центрове, показва Правилникът за дейността и устройството на Общинския институт. В голямата си част те са публична държавна, частна държавна и публична общинска собственост, но има и няколко сгради, които са частна общинска собственост. Това е важно уточнение, за да се тръгне към разплитането на скандала с липсата на застраховка на Пампоровата къща. Припомняме, че тя горя на 20 януари и само бързата намеса на огнеборците предотврати по-сериозни поражения.

Законът за общинската собственост в чл. 9, че Общинският съвет определя имотите - частна общинска собственост, които подлежат на задължително застраховане. След това застрахователните вноски се предвиждат в бюджетите на съответните организации или структури, на които имотите са предоставени за управление. Именно те са длъжни да застраховат сградите. Всички останали публични общински имоти, както и държавните, предоставени за управление на града, се застраховат от Община Пловдив.

Ето защо в списъците със сгради, застраховани от местната власт, липсва Пампоровата къща. Колко общо са имотите частна общинска собственост, които "Старинен Пловдив" управлява?

Те са шест - на ул. "Кирил Нектариев" 23, на ул. "Цанко Лавренов" 11 (и двете са ателиета), ул. "Цар Ивайло" 2 (Пампорова къща), ул. "Цар Иван Страцимир" 6, ул. "Д-р Чомаков" 9, ул. "Душо Хаджидеков" 4а.

Обществената поръчка, с която са застраховани сградите от Община Пловдив, е обявена на 1 март 2022 г. Избран е изпълнител и е обявен на 20 май. Включени са 467 имота, сред които училища, детски градини, ясли, публични сгради. Стойността е малко над 637 000 лв. без ДДС. Балансовата стойност е над 496 000 000 лв. Година по-късно - през май 2023 г., договорът със застрахователя ЗАД ОЗК - ЗАСТРАХОВАНЕ АД е подновен.

В списъка не фигурират посочените шест сгради. Директорът на Общинския институт Елена Кантарева-Дечева е категорична, че те са подадени за застраховане и няма обратна връзка, с която да бъде уведомена, че по  закон "Старинен Пловдив" трябва да свърши тази работа. Тя не успява да открие и решение на Общинския съвет, с което да са посочени имотите частна общинска собственост, които местният парламент е одобрил.

В електронните масиви на Община Пловдив има само още една регистрирана обществена поръчка за застраховане на имоти от 2017 г. В списъка от 61 обекта не фигурира нито една от сградите частна общинска собственост от активите на "Старинен Пловдив". Балансовата стойност е 77 649 726 лв., а стойността на поръчката - близо 353 000 лв. без ДДС. След приключването ѝ отново е имало анекси за удължаване.

Това показва, че проблемът от 2017 г. насам е системен и сгради, които са част от архитектурния облик на резервата, не са били защитени.

Как стоят нещата с музейните институции и галерията, които също са ползватели на общински сгради? От списъка със застраховани обекти става ясно, че под пълна защита са Природонаучният, Етнографският и Археологическият музеи.

Историческият музей обаче има една сграда, която е със особен статут. Става дума за Дановата къща, където е събрана експозицията "Книгоиздаване в България 19-20 в.". Тя е частна собственост и на всеки три години ръководството на РИМ-Пловдив подписва договор за ползване.

"Предстои да подпишем новия договор и ще предприемам стъпки по застраховането ѝ", коментира директорът Стоян Иванов.

Проблем има и с Иконната експозиция на Градската художествена галерия. Сградата е частна общинска собственост и въпреки че директорът Красимир Линков системно я вписва в списъците към Община Пловдив, тя също не е защитена.

"Никога не са ни връщали обратна информация, че ние имаме ангажимент по застраховането. Ние сме с общински бюджет и би трябвало при това положение там да бъдат заложени средства за такава процедура", коментира той.

В момента отново текат процедури по изготвянето на документи за обекти за застраховане, защото настоящата полица изтича през май. Може би е добре службите в общината да изготвят списъци със сградите частна общинска собственост, те да бъдат разгледани в Общинския съвет и посочени за застраховане, за да не се случи след време отново да бъдем изненадани. И да разберем, че има проблем след някой пожар или друго бедствие. Видно е, че има някакъв пробив в процедурата.