Сборник с описания на артефакти от 1692 г. е сред съкровищата в библиотека “Борис Дякович“

  • от Мария Луцова
  • 18:13, 30.01.2024

Изложба "Библиотека "Борис Дякович" – история в документи и образи" в Археологическия музей разказва за първата библиотека в града. Идеята за създаването ѝ е на Йоаким Груем и се ражда през 1879 г. През 1882 г. тя е официално открита за посетители. Двете културни институции се разделят през 1945 г.

Библиотеката за специализирана археологическа литература носи името на един от най-забележителните директори на пловдивската библиотека и музей, заемал поста от 1901 до 1932 година, Борис Дякович - първият дипломиран археолог.

"Чест посетител при него е бил цар Борис III, който се е възхищавал от делата му и начина, по който е изглеждала библиотеката", разказа директорът на Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив Димитър Минев.

"Сбирката проследява историята на библиотеката, която функционира към Регионалния археологически музей в Пловдив. Един от най-интересните експонати е най-старото издание в нея - сборник от 1692 година с описания и рисунки на различни артефакти, които се съхраняват в библиотека в Монако", коментира кураторът на изложбата Екатерина Илиева.

По думите ѝ всички книги, които са част от библиотеката, се събират по инициатива на общественици в града, сред които Йоаким Груев и Петко Каравелов. Тези връзки на отделните личности носят към библиотеката с музей ценни издания и тази традиция продължава и до днес. Книгообменът в последствие се дължи на личните връзки на археолозите с техни колеги по целия свят. 

През 1945 г. музеят и библиотеката се разделят. Ценните книги са прибрани в кашони до 2010 г., когато в музея постъпва библиотекарят Петя Георгиева и обновява библиотеката.   

"Целта на изложбата е да се покаже, че библиотеката съществува, достъпна е и всеки любопитен за миналото може да ползва книжното ѝ богатство", коментира кураторът.

В едно с проследяването на основните моменти от развитието на книгохранилището, събитието цели да представи и подобренията в музея, извършени по проекта на община Пловдив "Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места", финансиран от Европейското икономическо пространство. По него е поставена климатична и вентилационна система в книгохранилището на библиотека "Борис Дякович". Там се пазят над 16 000 археологически издания от страната и чужбина, за чието съхранение вече са създадени оптимални условия.

Припомняме, че Община Пловдив изпълнява проект по Програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество" в размер на 781 550 лева. В него са включени седем културни институции – Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека "Иван Вазов" и ОИ "Старинен Пловдив". 

"До април община Пловдив ще бъде готова с мобилното приложение, което ще подтиква посетителите да търсят съкровища в различните музеи и културни институти в града. Това ще промени представата за представяне на културното наследство", коментира пред БТА зам.-кметът по култура в града Пламен Панов.