Само монаси участват в литийното шествие с чудотворната икона на Бачковския манастир

  • от PlovdivTime
  • 08:33, 20.04.2020
Само монаси участват в традиционното литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир. Това е най-старият църковен ритуал у нас, който води началото си отпреди 400 години. Винаги на втория ден от Великден копие на чудотворната икона се изнася от манастира и на ръце се носи до местността Клувията, където през 17 век е открита от две овчарчета. Легендата разказва, че тя е била скрита високо в скалите по време на турското робство, когато манастирът е бил опожарен. Вярва се, че на втория ден от Великден силата на чудотворната икона е най-голяма. Богомолците изминават 4-километровото разстояние пеша и се надпреварват да участват в носенето на изображението, тъй като смятат, че така ще се прогонят болестите и проблемите си.
 
Тази година малцина бяха хората - не повече от 20 човека, които се включиха в шествието заради призивите на Църквата, богомолците да си останат вкъщи. Традиционно в шествието се включват хиляди вярващи.
 
Ще се молим за лекарите, ще се молим за полицаите и всички, които работят на пътя линия в борбата с тази коварна болест, каза игумен Сионий. Тази година няма да се раздават яйца и козунаци на миряните.