Само една фирма иска реставрацията и консервацията на новата сграда на Етнографския музей

  • от Мария Луцова
  • 11:32, 04.04.2023

"Рестрой" ЕООД е единственият кандидат, подал документи за участие в обществената поръчка за преустройството, реставрацията и адаптацията на новата сграда на Етнографския музей на ул. "Съборна" 20. Фирмата вече е работила по тази сграда, след като през 2005 г. ѝ бе възложена реставрацията ѝ от тогавашните инвеститори от фирма "Пингуин травел груп" ООД.

"Рестрой" ЕООД са изпълнявали огромен брой обекти. Работили са по реставрацията на Одеона на Филипопол, рехабилитацията и опазването на Античния стадион на Филипопол, почистването, укрепването и консервацията на каменната пластика на Античния театър, реставрацията и консервацията на Чифте баня, Къщата на занаятите, Баятовата, Бакаловата къщи, къща "Хиндлиян", къщата на сдружение "Изкуството днес", експозициите "Златю Бояджиев" и "Цанко Лавренов, църквата "Св. Неделя" в Стария град, сградите на Градската галерия на Главната и в Стария град, НУМТИ "Добрин Петков", множество сгради на Главната. Предстои да извърши реставрацията и консервацията на фасадата и на къща "Павлити".

Поръчката за новата сграда на Етнографския музей е на стойност 325 000 лв. без ДДС. Проектант е арх. Стана Бозаджиева. Новата експозиция ще бъде на 2 етажа със застроена площ от 129 кв.м и полуподземен етаж и тавански етаж – 65.90 кв. м. В полуподземното ниво ще има помещение за продажба на сувенири, както и недостъпно за посетителите реставрационно ателие. На първия етаж ще бъде експонирана колекцията от ютии, дарени от художника Димитър Добрев. Пак там ще има и музейно-образователен център. На втория и най-представителен етаж ще има още една изложбена площ с експонати от тъкани, облекла, накити и др. На таванския етаж ще има фондохранилища -мебели и експонати от бита. Две от бившите хотелски стаи със самостоятелен санитарен възел ще бъдат запазени за гости на музея. Ще бъде възстановено оригиналното стълбище на сградата,както и прозорецът, отстранени, за да се превърне приземното пространство във фоайе. Предстои при реставрацията на фасадите на къщата да бъдат направени проучване и разкривки за констатиране и възстановяване на оритиналното ѝ оцветяване.

Припомняме, че сградата бе предоставена за ползване на музея безвъзмездно от Община Пловдив.

"Къща на Невена Атанасова" е единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория "ансамблово значение". Обектът попада в границите на груповата недвижима културна ценност "Старинен Пловдив", обявена за архитектурно-исторически резерват, и в границите на "Античен град Филипопол и Старинен Пловдив", който притежава статут на археологически резерват. Част е от територията с културно-историческо наследство със статут на недвижима културна ценност "Историческа зона "Филипопол-Тримонциум-Пловдив". Къщата е строена през 1906 г. за представително жилище. Принципът на симетрия е последователно проведен и изявен в представителната и богато декоративно оформена фасада към улицата. След проведените вътрешни преустройства и конструктивни укрепвания в сградата през 1991 и 2006 г. днес обектът представлява масивна сграда с полувкопан приземен етаж, два етажа и използваем подпокривен етаж. Стените на приземния етаж са с каменна зидария от дялан камък, носещите стени в етажите са тухлена зидария, изпълнени са стоманобетонни междуетажни плочи и шайби. Покривът е дървена конструкция с покритие от керемиди. Къщата на ул. „Съборна” 20 беше реставрирана После там отвори врати хостел, който не просъществува дълго. Договорът за концесия бе прекратен с решение на Общинския съвет.