Съкровищницата на Народна библиотека “Иван Вазов“ празнува 100-годишнина с изложба

  • от PlovdivTime
  • 13:12, 13.11.2021

Отдел „Специални сбирки” на Народна библиотека „Иван Вазов” отбелязва 100-годишнината си с изложба.  Отделът притежава и съхранява изключително ценни библиотечни документи – славянски, византийски, османотурски, арабски, персийски, етиопски и др. ръкописи. Славянски палотипни книги от след 1500 година, Четвероевангелието на монаха Макарий от 1512 г., Часослов на Яков Крайков, фотографии от зората на този занаят/изкуство, светогорски гравюри, архивни документи и др. са част от безценното притежание на „Специални сбирки“.

Знаменателната 100-годишнина ще бъде отбелязана с две важни събития. На 15 ноември в изложбеното пространство на Изкуствотеката ще бъде открита експозицията „100 години Специални сбирки на Пловдивската народна библиотека“. На 42 табла от дисплей филм, размери 100х70см със снимки и текст ще бъдат представени колекциите от книги, ръкописи, архиви, фотографии, списания, издания, сборници, литографии, документи…

На 16 ноември ще бъде проведен Национален колоквиум „По следите на българската книга: Описи. Находки. Библиология.“

Това ще бъде трето издание на форума, след проведените през 2003 и 2014 г.,посветени съответно на 100-годишнината от рождението на д-р Маньо Стоянов, библиограф, историк, богослов, книговед, директор на библиотеката (1945–1948) и 160г. от рождениетонаЛукаКасъров,енциклопедист,лексикограф,библиографиподдиректор(1902–1915).

Форумът ще предложи доклади в следните тематични рамки:

Панел „Специалните сбирки на Пловдивската народна библиотека” (колекции Ръкописни книги, Старопечатни книги,Редки и ценни издания, Периодични издания,Портрети и снимки, Български исторически архив).

Панел „Методика на работата със специалните колекции (материалистеоретичен и практико-приложен характер, фокусирани върху: Актуални проблеми наидентификацията и описанието на ръкописни, книжовни, графични и картографски паметници (работа с оригинали). Управление на специални колекции. Изграждане, организиране и разкриване на фондове от уникални, редки и ценни издания, според специфични критерии и утвърдените национални  хронологични граници. Фондоконституиращи принципи – рядкост, ценност, куриозитетност. Остойностяване. Проверка на специалните колекции: методология).

Представените доклади ще бъдат публикувани в сборник.

Предвид епидемичната обстановка, колоквиумът ще се състои в дигитален формат, като същият ще може да бъде проследен в реално време във facebook профила на НБИВ (https://www.facebook.com/LibraryPlovdiv).