Съкровища на Археологическия музей на Пловдив в голяма изложба в Република Северна Македония

  • от Мария Луцова
  • 10:29, 14.11.2023
Министърът на културата Кръстю Кръстев ще открие днес заедно с колежката си от Република Северна Македония Бисера Костадиновска-Стойчевска изложбата "Сребърна Тракия", в която са включени над 1700 експоната от 18 български музея. Подобна мащабна археологическа изложба ще бъде представена за първи път в съседната ни страна. Тя ще гостува на Археологическия музей в Скопие до 7 април 2024 г.

Посетителите ще могат да видят много сребро, малко злато и сребро с позлата от времето на тракийските царе. Сред най-интересните експонати са тези от тракийския некропол край Дуванлии, които днес се намират в Регионалния археологически музей в Пловдив и в Националния археологическия музей с институт-БАН в София, някои от важните експонати, които се съхраняват в музея в Казанлък, части от Рогозенското съкровище, съхранявани в Националния исторически музей и в музея във Враца, съкровищата от Летница и Луковит, които са експонирани в Националния исторически музей и в Националния археологически институт с музей-БАН. Има и непознати или не много познати на широката публика експонати, тъй като са открити сравнително скоро, като комплекта от Далакова могила при с. Тополчани, който се съхранява в Регионалния исторически музей в Сливен, златната маска от местността "Светицата" до град Шипка.

Изложбата се организира от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Официални гости на откриването ще бъдат председателите на Народното събрание на Република България – Росен Желязков и на Република Северна Македония - Талат Джафери, близо 10 директори от музеите ни, които участват в проекта, както и директорите на Археологическия институт с музей при БАН - доц. Христо Попов, и на Археологическия музей в Скопие – д-р Славица Бабамова.
 
Министерството на културата има пряко отношение към този процес на културно сближаване, доколкото през декември м.г. в Министерството бе подписано и рамковото споразумение между НАИМ-БАН и Археологическия музей на Република Северна Македония. В рамковото споразумение е заложен не само проектът "100 години Требенище", но са посочени и много други проекти, които трябва да го последват. Настоящата изложба "Сребърна Тракия", която е под патронажа на министъра на културата на Република Северна Македония, е един от тях. 
 
В програмата на министър Кръстев, който е придружаван от зам.-министъра на културата Амелия Гешева, е предвидено поднасяне на цветя на гроба на Гоце Делчев, както и посещение на Българския културно-информационен център в Скопие.