Съединението е триумф и символ на вярата в собствените си сили

  • от PlovdivTime
  • 11:50, 06.09.2018

Савина Петкова, председател на Общински съвет-Пловдив

Уважаеми пловдивчани,  приемете моите най-искрени поздравления по случай 133-годишнината от 6-ти септември - Ден на Съединението и празник на Пловдив!    

Хилядолетната история на България е белязана от дни на национални катастрофи, но и дни на величествени победи. 6 септември 1885 г. е  не само ден на триумф. 6-ти септември е символ на вярата ни в собствените сили, на жертвоготовността ни за Отечеството, на обединението на всички българи. Това е един от малкото моменти, когато българинът е дръзнал категорично да отхвърли чуждия диктат, външните внушения и да поеме сам в своите ръце съдбата на Отечеството. 

На този ден ние като пловдивчани трябва да сме особено горди, защото именно тук, в хилядолетен Пловдив, един народ успя да докаже пред Европа своите морални, военни, политически, национални качества и още в края на ХIХ век да защити своето право, своето достойно място в голямото европейско семейство. 

Дори и изтеклите 133 години не могат да заличат спомена от този величествен момент. Длъжни сме да помним, длъжни са и бъдещите поколения. Народ, който не помни своето минало, не би имал куража да отстоява своето бъдеще. 

Дълбок поклон пред хилядите знайни и незнайни герои осъществили акта на Съединението!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !