Съдът реши: Бизнесменът Стамов е прокопал незаконно катакомби под Главната

  • от PlovdivTime
  • 14:41, 04.12.2022

Административен съд - Пловдив отхвърли претенциите на пловдивския бизнесмен Мирослав Стамов, който обжалва заповедтта на район "Централен" за незабавно спиране на изкопни работи в подземията на няколко сгради на Главната. Преди година избухна скандал, след като обитатели на въпросните сгради съобщиха , че Стамов прокопава тунели под сградите и разширява подземия. Стигна се до намеса на служители на район "Централен" и полицията, които откриха истински римски катакомби под Главната. 

Археолози и служители на Криминална полиция останаха втрещени, след като се натъкнаха на серия тунели, които водят в различни посоки. Някои от тях с дълбочина 10 метра. Проверката започна след няколко жалби на собственици и публикация на TrafficNews и PlovdivTime, че  бизнесменът Мирослав Стамов, собственик на "Миротрейд"  копае и налива бетон в границите на тяхната собственост без тяхно съгласие, без документи, в нарушение както на Закона за устройство на териториите, така и на Закона за културното наследство. От районната администрация издадоха Заповед за незабавно спиране на незаконното строителств. Тя бе изпратена до Министерството на културата и Националният институт по паметници на културата, а също така до община Пловдив и РДНСК, тъй като сградата е паметник на културата. 

Стамов е категоричен, че не извършва изкопни работи , а единствено укрепва пропаднал външен зид, за което има разрешение от Националния институт за паметници на културата. В жалбата си до АС Стамов твърди, че заповедтта на кмета Георги Стаменов е незаконосъобразна, а за извършените строително - ремонтни дейности не било необходимо строително разрешение, тъй като извършвал "авариен ремонт". 

В констативния протокол обаче подробно е описано на какво са се натъкнали служителите на общината, а именно изкопи, бетонни стени, бетонни колони, кофраж , армировка и пр. Обектът е строеж, а не СМР с временен характер, твърди съдебно- техническата експертиза. 

Жалбоподателят не е доказал, че строежът представлява спешен ремонт на основите на сградата. Представеното конструктивно становище не е доказателство, понеже първо няма достоверна дата, второ не е ясно в каква процедура е изготвено и пред кой орган на държавна или общинска власт е представено, пише в мотивите на съда. Експертите са категорични, че основите на сградата не са компрометирани и няма висока подпочвена вода. В същото време обаче извършените изкопни работи представляват опасност за каменната сутеренна стена, оставена в експлоатационно състояние без обратен насип.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Ако ВАС потвърди решението на АС, археолозите ще трябва да проучат и консервират обекта. Собственикът за своя сметка ще трябва да изготви проект за укрепване на сградата, който да бъде съгласуван с район "Централен" и НИНКН, коментира кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Той каза, че през изминалата година не са подавани сигнали за изкопни и ремонтни работи в обекта. 

Репортерът ни влезе в подземията заедно с част от собствениците на сградите на ул. "Княз Александър Батенберг" №5и №7 и разкопките. Съществуващите подземия са разширени съществено, а няколко носещи стени са избити , укрепени са с метални шини и са сложени метални врати. Така подземията на къщите, които освен всичко друго са и паметници на културата, са превърнати в огромен лабиринт. Единият вход на лабиринта е от страната на Главната, а изхода на "Отец Паисий", където Стамов е собственик на голяма необитаема сграда, опакована с винили. Според собствениците на имотите, работници, наети от Стамов през деня копаят заключени в мазетата, а сутрин рано строителните отпадъци и пръстта се изнасят през сградата на ул. "Отец Паисий".