Събития на Античния театър само след “да“ от НИНКН и министъра на културата

  • от Мария Луцова
  • 14:15, 30.06.2023

Всички събития на Античния театър трябва да бъдат съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство. Това става ясно от договорната документация между Община Пловдив и Министерство на културата. В изискванията всъщност няма нищо извънредно, просто от културното ведомство ясно и точно са посочили точките в Закона за културното наследство и в Наредба № Н-4, които касаят правилата за стопанисване и ползване на недвижимата културна ценност от национално значение. Договорът за управление е сключен за следващите 10 години и влезе в сила миналата седмица.

От Министерството посочват, че Общината може да ползва предоставената ѝ за управление археологическа недвижима културна ценност, в съответствие с предназначението ѝ, тоест за осъществяване на дейности, свързани с опазването и представянето на недвижимата културна ценност, при условия и по начин, които не поставят под заплаха физическата ѝ цялост, състояние и автентичност, предпазват я от всякакви посегателства или вредни въздействия.

„Достъпът до недвижимата културна ценност с цел нейно кратковременно ползване извън предназначението ѝ - изнасяне на концерти, представления, заснемане на филми и др., се осъществява при спазване на предписанията за опазване и при условията на чл. 33 от и Наредба № Н-4 от 8.10.2013 г. за условията реда за представяне на културните ценности”, пише в документите. 

Според посочения член, когато не се предвиждат намеси в границите на културната ценност, в Националния институт за недвижимо културно наследство за съгласуване трябва да бъде представено писмено заявление с описание на планираните дейности и писмено съгласие на Община Пловдив.

Ако обаче са предвидени намеси, влиза в сила чл. 83, ал.1 и чл.84 от Закона за културното наследство.

 

Организаторите на събития, които предвиждат прояви с мащабни декори и конструкции, трябва да внесат в Националния институт за недвижимо културно наследство графични материали – схеми за намеса, за да посочат точно къде и какво се предвижда. Съгласуването се извършва с писмено становище от НИНКН и заверка на графичните материали, а срокът е 4 месеца от датата на постъпване на документите. Крайната санкция е на министъра на културата или упълномощено от него лице. 

В документите за управление е посочено, че Община Пловдив трябва да сключи договор с Археологическия музей според чл. 12, ал. 6. защото „осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности се извършват от археологически или специализиран исторически музей със седалище на територията на съответната община”.

При нарушения на Закона за културното наследство договорът за управление може да бъде прекратен.

Посочените правила вече предизвикват промени. Според наши източници тази година не са внасяни за съгласуване скици за събития на Античния театър. В момента там върви мащабният фестивал Opera Open, предстоят големи театрални спектакли, един от които на Александър Морфов, както и шоуто на Енчо Керязов – също със сериозни намеси в пространствата извън сцената.

Последва и първата намеса на  специалистите от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерство на културата, които са накарали екипа на Държавна опера-Пловдив да демонтира веднага сглобяема сграда, поставена в пространствата зад скенето на Античния театър.

„Запознати сме с изискванията на ЗКН и Наредбата. През септември месец ще съберем всички организатори на събития, които са заявили отсега Античния театър, за да ги запознаем с правилата за ползване и документите, които трябва да подготвят”, коментира зам.-кметът по култура, археолозия и туризъм Пламен Панов.