С военен ритуал и поднасяне на венци: Почитаме 148 г. от подвига на Христо Ботев

  • от PlovdivTime
  • 08:37, 02.06.2024

Пловдивчани ще почетат Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни, пред паметника на революционера в Цар Симеоновата градина от 11.30 ч. Тази година се навършват 148 години от подвига на Ботев и неговата чета.

Слово ще произнесе Ина Иванова - поетеса и писателка, носител на престижната Награда „Пловдив“ за ярки постижения в областта на културата през изминалата 2023 година в раздел „Художествена литература и хуманитаристика“ за сборника с разкази "И винаги любовта". Водещ ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив - Ивайло Христов.

Участие в церемонията ще вземат Военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон Пловдив - почетна рота и венценосци, членовете на комитет „Родолюбие“ и комитет „Васил Левски“, политици, общественици, ученици, граждани и медии. Общоградското поклонение завършва в 12 часа, когато ще зазвучат сирените в Пловдив и в цялата страна и с едноминутно мълчание ще бъде отдадена всенародна почит.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се почита всяка година в България в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.).