С внушителен конвой: Безценното Вълчитрънско съкровище пристигна в Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 12:58, 17.07.2023

Безценното Вълчитрънско златно съкровище пристигна от София със солидна охрана и в специални контейнери. То е основен акцент съвместната изложба на Пловдивския археологически музей и Националния археологически институт с музей при БАН “Власт и сила: Късната бронзова епоха по нашите земи”. Тя разкрива по достъпен начин пред посетителя динамичния период, последвал откриването на бронзовата сплав.

Бронзовата епоха (3200 – 1200 г. пр. Хр.) бележи паметен момент в човешката история – откритието на бронзовата сплав. Комбинирайки мед с калай, древните хора отключват възможности за нечуван напредък и задават нова посока за развитие на своя свят. Новият метал революционизира употребата на оръжията и оръдията на труда, които стават по-здрави и по-надеждни. Това, от своя страна, води не само до развитие на земеделието и военното дело, но и до възникването на комплексни общества с ясно откроени елити. Търговските пътища, необходими за доставката на мед и калай, променят завинаги облика на древния свят, свързвайки далечни места и пренасяйки стоки, хора и идеи.

Изложбата “Власт и сила” се съсредоточава върху края на бронзовата епоха, когато динамичните промени случили се в предходните векове достигат своята кулминация. Чрез увлекателни разкази и завладяващи витрини, изложбата предлага информативно изживяване за своите посетители. Те ще имат възможността да преоткрият 166 движими културни ценности от фонда на НАИМ при БАН. Експонатите включват находки от Изворово, Ада тепе, Семерджиево, Върбица и Горско Косово. Те ще бъдат допълнени от находки, съхранявани във фондовете на РАМ – Пловдив, в това число и такива от колекция “Ватеви”.

Основен акцент в изложбата са тринадесетте златни съда от Вълчитрънското съкровище: в миналото символ на престижа и властта, която е имал неговия древен притежател, а днес – незаменим извор за майсторството, културата и живота на хората от късната бронзова епоха.

То е открито през 1924 г. край плевенското село Вълчитрън. Местни жители случайно попаднали на предметите и дори не разбрали колко са ценни. 13-те предмета имали тъмножълт цвят след дългите години в земята. Така откривателите си разпределили намереното и дори в голямата златна купа, тежаща 6 кг, се хранели прасетата. Съкровището е датирано от XIV-XIII век пр. н. е. или от края на бронзовата епоха.

Най-впечатляващ от целия комплект е триделен съд, който вероятно е използван за някакви ритуали. Според някои от теориите става въпрос за ритуал за побратимяване и сключване на мир, а в трите части се сипвали вода, вино и мед.

„Изложбата се открива на 25 юли, вторник, и ще остане в музея до 18 ноември. Работното време на музея е всеки ден, с изключение на понеделник, от 10 до 18 ч. Входните билети се продават до 17.30 ч., а стандартен билет е на стойност само 6 лв. Музеят предлага отстъпки за пенсионери, ученици и семейства, както и екскурзоводски беседи. За повече информация, обадете се на телефон 032/624 339, намерете РАМ – Пловдив в социалните мрежи или отправете своето запитване на място на адрес пл. Съединение № 1”, канят от музея.